Zakaj se ravno meni dogaja vse to?

podzavest, ki je tvoja druga stran in je ne moreš neposredno kontrolirati, deluje v obliki navad. pazi, NAVAD! to pomeni, da če spremeniš določene navade, bi lahko imel celo dosti boljše in lagodnejše življenje in ti podzavest ne bi tako močno nasprotovala zavesti. kaj pa so navade? navade pa so nekaj takega, kar mi mislimo o eni stvari, oz. mnenje ki ga imamo o eni stvari. in kdaj prihajajo navade v veljavo? zmeraj takrat ko mi kaj počnemo ali pa ko nam nekdo drug kaj reče. tu se najlepše vidi tudi, kje nas kaj pikne, ko nekdo drug izgovori nekaj kar ni v kompromisu z našimi navadami. potrebno je vedet da smo mi celosten človek in imamo lastno razmišljanje. kaj to pomeni? pomeni to, da človek kot sem jaz ima lastno razmišljanje in lastno resnico, vidim na svet kot vidim samo jaz, in moje sposobnosti so samo moje. ker pa so ljudje ponavadi si zelo podobni, ker ljudje mislimo da živimo v svetu takšnem, kot tudi drugi živijo, začnemo svoje stvari in navade primerjat z drugimi. in to kar drugi potem rečejo, lahko naš svet pretrese, pikne ali pa celo spravi ob živčni zlom.

tu se je potrebno zavedati, da recimo besedna zveza, “kak je lahko tako butast” ali “kako lahko tako slabo vozi”, je samo naša ocena proti nekomu drugemu, ki NI ISTI karakter kot jaz sam. vsak človek ima VSE lastnosti, poanta je samo to, da nekateri imajo več preračunljivosti, drugi je imajo manj, zato pa bodo ti lahko zelo dobri športniki. nekateri ljudje obvladajo igranje inštrumentov, drugo pa spet izrabljajo drug del možganov boljše in so dobri užitelji. potrebno se je zavedati, da smo vsi ljudje, ljudje, NEGLEDE na naziv pred imenom! potrebno je spoštovati vsakega, in najprej je tukaj spoštovanje sebe. če ti nekaj ne odgovarja tvojemu svetu, potem tega ne boš naredil, boš odklonil in ne si mislil kaj drugi o tem razmišljajo. tukaj je seveda največja napaka, kar jih človek dela. zmeraj sebe, dojema skozi druge.

to je kratko razloženo bistvo, ki če se ga boš držal, ti bo lažje. hkrati ne pozabi, da moraš opustit pričakovanja in začet z malimi željami. ta večje so ponavadi želje, ki izvirajo iz naših mask, oz. tega, kar bi radi postali pred drugimi. nihče pa ni več vreden od drugega. kdor zmore to razumet kar sem napisal, lahko kadarkoli požanje srečo. brez tega da bi imel več kot ima, da bi bil drugje kot je in da bi bil nekdo drug kot je. sreča ni tisto po čem hrepenimo in nesreča ne tisto, kar imamo slabše od drugih.

za konec ti navajam še en primer, ki ti bo odprl razmišljanje za naprej, dokler ne prideš do knjige ;) nekdo se vozi s skirojem, drugi s kolesom, tretji z avtomobilom … vsi trije se lahko sprva vozijo do enega cilja in si nato premislijo in nadaljujejo pot k drugemu cilju … vse to pa še ne pomeni, da se zdaj vozijo z drugim prevoznim sredstvom … še več, vsak pozna le svoj svet in je tako za vse druge prepričan, da se vozijo z enakim prevoznim sredstvom, kot on in ne razumejo od kod prihaja do nekaterih razlik … če nekdo hitreje pride do cilja, drugi misli, da se je pač bolj poganjal na svojem skiroju in če tisti z avtom opazi, da se je nekdo drug v ozki ulici z lahkoto obrnil sklepa, da ima zelo majhen avto ali pa vozi vzvratno. vsi za svoje prevozno sredstvo uporabljamo isti izraz; “vozilo” in čeprav zaznavamo razlike med nami, si jih razlagamo na osnovi tega, kar v našem svetu opredeljuje to vozilo.

Iz pogovora s prijateljem po facebooku.

 • Facebook
 • Twitter
 • Ping
 • Google Gmail
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Share/Bookmark
 1. sličica Karmen

  v razlagi pogrešam še eno besedo, ki nas najbolj razlikuje med vsemi nami: različne vrednote, različno usmerjeni cilji torej. je boljši opis kot navade. navade so rutinska dejanja, misli ipd., ki včasih delujejo kot obrambni mehanizem, saj ljudje lažje delujemo v svetu, če se nečesa oklepamo, torej navad. podzavest pa v obliki navad ne deluje. podzavest so le potlačene neprijetne vsebine, ki tu pa tam butnejo ven. podzavest in zavest si nasprotujeta ravno zaradi teh vsebin, ki smo jih tja potlačili zato, ker so na ravni zavesti ogrožale naše vrednote, prepričanja, misli, delovanje ipd. v kompromisu z našimi vrednotami bi bilo bolj pravilno rečeno, ko omenjaš, da se to pojavi v pogovoru. in ja, dejansko je res tako. če se tako negativno odzovemo v pogovoru, kot si opisal, pomeni le to, da smo na poti delovanja v skladu z našimi cilji – vrednotami in v našem delovanju premalo dosledni in trdno prepričani v njih, torej so naše vrednote in naša osebnost krhke. je pa to že značilnost dandanašnje družbe, namreč, da vsak zagovarja svoj prav in težko sprejme drugega, saj je to posledica narcistične socializacije oz. potrošniškega kapitalizma – le jaz in samo jaz sem Bog!
  super napisan blog drugače, hotela sem ti samo malo s pomočjo psihologije razložiti mnenje ;) vse lepo, Karmen

 2. sličica Tadej

  Hvala za komentar! Vsakega sem vesel!

  Ja res je da tukaj nisem šel podrobneje razlagat, kaj pa podzavest je. Pri meni kolikor sem seznanjen sestavljata podzavest dva razuma oz. je zame podzavest tisti nezavedni del človeka. To, da v podzavesti prebivajo potlačene neprijetne vsebine, prihaja iz klasične psihologije, ki z mojo teorijo ima dosti manj skupnega kot se bere na prvi pogled.

  Smisel takšne razlage, o navadah, je bil ravno najbolj pri roki, ko sva se pogovarjala. Seveda nas razlikujejo po primarnem, ravno različne vrednote!

  To kar bi lahko označili za narcisistično obliko vedenja v naši družbi, je samo vsesplošno nezadovoljstvo. Ker posedujemo to nezadovoljstvo s pretiranim ubadanjem tujih stvari, imamo seveda težave z neprivoščljivostjo, pretirano tekmovalnostjo in pohlepom.

  Tako boš danes zelo težko našla mnenje, za katero bi se odločila večina. Zmeraj bo nekdo imel nekaj proti, pa čeprav bo še tako dobronamerna (v obliki vrednot za vse ljudi) stvar.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !