Ne/Predstavljen nov iPhone

Trenutno spremljam vroče dogajanje, kar preko nekaterih novičarskih tako imenovanih live blogov, saj se je letos Apple odločil zadržati prenos za novinarje Združenih držav in Veliko Britanijo. Uletel sem ravno na sredino dogajanja, kjer so poročali o nekaterih pomembnih dejstvih za podjetje Apple kot so:

 • prodanih 250 milijonov naprav s sistemom iOS
 • kupljenih 16 milijonov pesmi preko iTunes
 • prodanih 300 milijonov iPodov
 • 6 milijonov prenosov novega sistema OSX Lion

in podobno.

Dogajanje je zelo pestro, saj se število twittow s hashtagom #letstalkiphone, kot ima event tudi naziv, iz minute v minuto veča. Kot vemo bo Apple največjo novico današnjega dne predstavil seveda proti koncu, kar je bilo možno razbrat iz Tim Cookovih besed na začetku eventa, hkrati pa je to tudi njegova prva predstavitev, seveda po tem, ko je odšel Steve Jobs.

Velik poudarek je na predstavitvi novega mobilnega sistema iOS, iOS 5, ki ima na novo serijsko integrirana nekatera izmed bolj popularnih socialnih omrežij. Končna verzija mobilnega sistema iOS 5 izide 12. oktobra, za vse Applove mobilnike. Nekaj besed se nanaša na iCloud, kot je nekaterim že znano in kot sama beseda pove, je to shranjevanje podatkov “v oblakih” po Appleovo, Safari bo dobil brskanje z jezički, imeli bomo novo aplikacijo imenovano Find My Friends (ode še zadnji % privatnosti), s katerim bo naš telefon poiskal vse naše prijatelje s pomočjo GPS signala, na mapi, ob seveda, uporabi naprave z istim sistemom, pa še to “deljenje lokacije” bo “časovno omejeno” (ne bo brezplačno – občutit je da se veliko ljudi s tem ne strinja).

Sledi predstavitev iPod nanota, ki je sedaj še oh in sploh, kvadratek s popolno prekritostjo ekrana na dotik in posodobljenim operacijskim sistemom in nekaterimi novostmi – bližnjicami. Cena? 129$ za 8GB in 149$ za 16GB verzijo. Če mene vprašate, za predvajalnik ki je zdržljiv in kompakten, zelo ugodno. Ravno tako so predstavili “olepšan” iPod touch. Sedaj v beli in črni barvi. 64GB 399$, 32GB 299$ in 8GB 199$. Vsi novi iPodi bodo na voljo od 12. oktobra naprej (verjetno najprej v ZDA). Kar je zanimivo je to, da so odstranili iPod classic s “touch wheelom”; že nekaj časa pred tem pa so odstranili z iTunes vse igre s podporo “touch wheelu”, kar je tudi kazalo na to dejanje.

Končno je napočil čas za predstavitev “smart phonov”. Najprej je na vrsti nov iPhone 4S, ki ima sedaj boljši dvojedrni in dvakrat močnejši A5 procesor in do sedemkrat močnejši grafični pogon. Ima novo kamero s tipalom 8 milijonov pik, ki lahko zajame do 73% več svetlobe in je tudi bistveno hitrejši. Do 30% odstotkov boljšo sliko pa naredi tudi zaradi petih leč, novega IR filtra in boljše razpoznavnosti barv. Bistvo nove kamere je, da lahko zajema video posnetke s FullHD resolucijo 1080p. Novo pri 4S je še “Siri” – inteligentni glasovni asistent.  Zgleda da razume kontekst dejanja, pa naj bo od nastavljanja budilke do pogovora preko SMSov, preverjanja opravil po datumu ali definiranje besed s pomočjo spletne strani Wolfram Alpha. Ravno tako zna “pisat” po nareku, kar se mi zdi osebno precej kul, ker na Androidu zaenkrat obstajajo samo aplikacije, iOS pa bo imel to vdelano v sam OS.

V tem trenutku so zaključili še z zadnjim predstavitvenim videom iPhonea 4S, … in čas je za še zadnjo stvar na eventu??

8:34 pm “That’s not the only phone in our lineup.”

Sledijo še cene ob pogodbah vseh treh modelov 3GS, 4 in 4S, … in Tim Cook je pravkar prišel nazaj kot glavni prezentator!

In zdaj … hladen tuš!!

Pričakovali smo še eno napravo, vendar le te ni bilo, naprave s številko 5! Da, žal, prav ste slišali, iPhonea 5 ni bilo napovedanega, čeprav so ljudje si to želeli, mislili, pričakovali, sanjali. Kaj se bo zgodilo z vsemi kupci pred trgovinami nimam pojma, ampak Tim Cook, se je poslovil z besedami, da se je njegov team izkazal.

Počakal sem še nekaj časa, da sem se 100% prepričal da ne zna planit na stage kakšen Jobs in v roki prinest iPhone 5 (zdaj že jaz uporabljam to oznako, v bistvu niti ne vem kako bi mu nadel ime, saj se še nikoli ni prijelo to, kar je razširila globalizacija).

Ljudje so upravičeno razočarani, bi rekel. Če bi nadeli modelu 4S naziv 5, five ali kakorkoli drugače, bi ta razočaranost, verjetno, bila veliko manjša. Upam pa, da ne padejo delnice preveč, in da se kupci iz principa ne prestavijo h konkurenci.

 • Facebook
 • Twitter
 • Ping
 • Google Gmail
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Share/Bookmark
 1. sličica kviht

  v bistvu smo poznavalci, če nisem ravno skromen realno pričakovali tak razplet. 4ka je preprosto superiorna še sedaj. izboljšali so ključne elemente in s tem okrepili mesto med vodilnimi pametnimi telefoni. poudarek torej ni na hw temveč sw. ios 5 in siri bosta naredila svoje. zlasi slednji, ki meji že na AI (se še nisem spuščal v detajle, ni časa) – vsaj po tem kar sem do sedaj videl.

  hw namreč ni vse. to apple dokazuje že leta (pred ifonom) pač pa je veliko več vredna uporabniška izkušnja. in upam stavit, da bo siri nov mejnik, kar pa je spet posledica (dodelave) strojne opreme.

  skratka. 5ka pride. pravi čas. ni se za bat. do takrat pa ima (bo imela) polne roke s programsko uporabniško izkušnjo.

  a pazi; ne trdim, da so popolni – zdaleč! so pa zelo, zelo dobri in več kot očitno že dlje časa diktirajo razvoj in tempo tovrstne industrije.

 2. sličica Tadej

  Ja! Super napisano!

  Ne vem zakaj, bilo je občutit razočaranje, ampak ok, če boljše pogledaš 4S je tud iraketa, je okrepitev defintiivno. Pokazali pa so zopet napredek s Sirijem, včeraj sem na hitro pregledal delovanje in zgleda fantastična zadeva! Poglabljajo se na vse stopnje in v detajle!

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !