Prokleta samoumevnost, part 2

Se vam zdi kdaj, da morate nekomu povedat ali poakazat eno in isto stvar večkrat? Tipičen primer, bi rekel, za človeka, ki ne uporablja matematičnega sklepanja. In kaj ima matematično sklepanje veze s samoumevnotjo? Nič, boste rekli? Ni res. Ogromno.

Kolikor mi je znano iz srednješolskih klopi, je bilo nam mladostnikom takrat samoumevno popolnoma vse, do katerega zaključka smo prišli po lastni logiki. Tukaj seveda ne izpade matematično sklepanje, ki je res pravi originalni pripomoček k sestavljanju samoumevnega cilja. Primeri so že šli v skrajnost, ampak nam je bilo vse samo po sebi umevno. Beri.

Tako me razjezi če je pri ljudeh preveč ali premalo samoumevnosti oz. preveč sklepanja pri mladini. To lahko opazimo vsepovsod. Zgodilo se je sledeče, pogovor s kolegico, trenutno najstnico, ki me je na vsak način hotla prepričat da beseda “optimist” pade v pravi pomen, ko nekdo hoče doseči nekaj nakjlučno nemogočega. Seveda ni vedela pravega pomena, kar se mi je zdelo zelo čudno. A vedela je, kdaj je potrebno to izjavit. Drugi primer, ki je zelo lepo razviden iz komentarjev na fittipaldijevem blogu je ta, kako mladina jemlje, nekaj kar je trenutno popularno, za samoumevno zadevo. Zanimivo pa je predvsem to, da ko mladina “odraste” (mislim mladež pri 14 letih), se vsem zdi fino, piti alkohol. Zagotovo me boste zdaj blejmali, češ da mi nismo tega delali oz. zakaj pa ne bi smeli pit če nočejo. Ampak zadevo gledam zdaj iz druge strani. Recimo tej strani … vpliv družbe. Tu izključujem možnost pitje pijače, ker je le ta dobra.

Mladoletnemu fantu sem nekaj večerov nazaj v gostilni dejal, da ni nujno da pije alkohol, ker drugi to delajo; da ne bo izpadel popolnoma noben bedak. Seveda vse kar sem dobil je bil smešen odziv. Se pravi da iz tega, lahko sklepam (in to sklepanje ni napačno), da je mladini oz. vsaj določenim fantom, zelo fino in zelo kul pit alkohol. Vpliv Prešerna? Ne bi rekel. None of my bussines, sem si mislil, vsak ve zase kaj dela s svojim življenjem. Škoda samo, da ta samoumevnost, mladini zamegljuje realen pogled oz. ocenitev, katera zapade pod takojšnjim ignorom.

Druga stvar. Premalo sklepanja. Se zgodi, ko človeku poskušaš nekaj pokazat ali povedat v parih besedah. Jasno da nismo vsi Einsteini, ampak na prvi pogled so stvari, ki jih skušam vsaj jaz doseči s svojim namenom, zelo očitne. Samoumevnost ne bi smeli jemati v preveliki meri niti v premali, kakorkoli, poskusite vmešati čim manj koleričnosti in čim več potrpljenja, potem ne bodo trpeli živci ;)

psp2

 • Facebook
 • Twitter
 • Ping
 • Google Gmail
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Share/Bookmark
 1. sličica vlatka

  Tdaej,

  v življenju je ena sama matematika, se popolnoma strinjam. :)

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !