Uporabniška programska oprema

Vse več ljudi me sprašuje kateri program uporabljaš za poslušanje mp3jev, kateri antivirusni program uporabljaš, s čem pečeš cdje? V tej objavi vam ponujam odgovore na vsa takšna vprašanja, hkrati pa bom poskusil zajet vse obvezne programe, ki bi jih vsak uporabnik moral imeti nameščene na operacijskem sistemu po inštalaciji le tega samega.

Ker so mi operacijski sistemi, predvsem Windows XP, predstavljali v času mojega študija nek izziv, sem jih docela naštudiral. V tem sem precej dober; lahko vprašate moje prijatle ;) In kakšne programe uporabit? Zlato pravilo pri Winsih velja, čim manj, tem bolje. Potem je tu še eno nepisano pravilo. Plačljivi programi proti open source programom. Slednji se dajo na internetu dobiti zastonj in so običajno enako ali nekateri celo bolj zmogljivi od licenčnih. V večini primerov pa tudi najdemo trial programe, ki jih lahko kasneje za ustrezno vsoto nadgradimo, ampak je njihova uporaba čisto upravičena, brez da bi bila potrebna nadgradnja.

Pa gremo. Obstaja nekaj fint, ki jih lahko po sami namestitvi sistema nastavite, za boljše/hitrejše delovanje sistema. O teh fintah kdaj drugič, zaenkrat se bom usmeril samo na programe. Izbor programov poteka čisto po moji logiki in sklepanju: kar deluje najhitreje, je po možnosti dobrega videza, do uporabnika prijazno in ne kuri sistemskih resourcov. Zna se zgodit, da vsake toliko kakšen program zamenjam, ampak za to mora tudi določen nov program upravičit svojo namestitev.

 • Glasbo radi poslušamo vsi. Verjetno je vsem dobro znan Winamp, ki je že od nekdaj najbolj uporaben program za predvajanje MP3 glasbenih datotek. Nulsoftova brezplačna različica je seveda kot nalašč za marsikoga. Sam pa bi prej priporočal foobar2000. Majhen, učinkovit in enostaven, lahko si ga pa priredimo tudi po meri.
 • Za snemanje CD/DVDjev zastonjskih programov ne poznam. Večina verjetno uporablja Nerota. Program je odličen, ampak velik in zahteven z resourci. Predlagal bi slehernemu uporabniku, ki seveda ne uporablja iz Aheadove zbirke nič druga kot samo orodje za snemanje, da poskusi tudi program Ashampoo Burning Studio. Seveda nič od tega ni brezplačno, se pa vse dobi na travniku ;)
 • Ker Winsi sami po sebi ne brišejo Temp folderja, pa še nekaj časa zgleda da ne bojo, pride prav za marsikaterega uporabnika CCleaner. Zaenkrat sam nisem uspel odkriti boljšega brezplačnega softwarea, ki bi pobrisal temporary files raznih programov, mogoče pa mi zna kdo kaj predlagat … Zna tudi lepo počistiti register, ima naprednega uninstallerja ter enostavn način nastavitve programov ob zagonu OS.
 • Verjetno vsi vlečete dol razne programe in igre, ki so ponavadi v paketih? To so IMG, ISO ali kakšne druge vrste slik (image), katere lahko enostavno zmountate z Daemon Tools Lite. Lite različica je popolnoma zadovoljiva.
 • Namesto Acrobat Readerja, ki je velik in zahteven, si lahko za branje PDFov naložite kar brezplačno verzijo Foxit Readerja.
 • Predvajanje videov in nameščanje ustreznih kodekov je bila že od nekdaj največja muka. Verjetno bo večina izmed vas zadovoljna z brezplačno izdajo BSPlayerja (program slovenskega proizvajalca Webteh). Ampak vsem raziskovalcem bi priporočil, da vržejo oko tudi na VLC Media Player ali KMPlayer. Slednja dva programa naj ne bi potrebovala kodekov. Če pa uporabljate kodeke pa izberite paket K-lite Mega Codec Pack, kateri vsebuje tudi nekatere web kodeke (quick time in real media).
 • Izbira antivirusnega programa je čisto odvisna od vas. Dandanes se da uporabljat OS tudi brez tega, ampak nikoli ne veš kaj te lahko čaka za naslednjim klikom. Tu je izbira povsem odprta. Večina boljših antivirusnih programov, kot je naprimer NOD32, so plačjivi. Poskusno jih lahko uporabljate največ 31 dni. Eden izmed uspešnih open source antivirusnih pa je AVG Antivirus (free edicija). Nekateri bolj zahtevni uporabniki, bodo uporabljali še kakšen Firewall, zato naj poudarim da je najboljša izbira v kombinaciji z antivirusnim programom (Eset Smart Security, ZoneAlarm Internet Security Suite).
 • Za kompresijo in arhiviranje datotek priporočam Winrar.
 • Najboljši za brskanje po spletu je Firefox ali Opera. Ne pozabite na dodatke za predvajanje spletnih vsebin kot so Java, Flash Player (za uporabnike IE), Flash Player (za uporabnike vseh ostalih browserjev) ter Shockwave Playerja medijske vsebine.
 • Za prenašanje datotek vrste torrent, priporočam Utorrent.

To so samo bistveni programi, ki jih sam tudi redno uporabljam. O tweakanju XPjev pa kaj več drugič.

 • Facebook
 • Twitter
 • Ping
 • Google Gmail
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Share/Bookmark
 1. sličica vlatka

  tadej,

  še dobro, da me to ne sekira :)

 2. sličica Tadej

  ma ja, eni si najdejo nekoga drugega za to :)

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !