Ali “navadni ljudje”, v diskotekah po Sloveniji čez weekende vedo kaj zamujajo?

Tole vprašanje mi je šlo neštetokrat skozi misli. Najprej da razložim kaj mislim z “navadni ljudje”. Tako jaz pravim ljudem, ki jim je hoja ven (v razne diskote, pajzle), po weekendih rutina. Ljudje, ki so mogoče preprosti in lahko uživajo v popolnoma identičnih zvokih in ritmih, ljudje, ki se bojijo prisluhniti kakšnemu drugemu stilu glasbe izvzemši v to kar so zagledani, ljudje, ki se ga pridejo pač samo napit.

Sam vem, že od osmega razreda osnovne šole, ko smo se ustavili v Kopru čez noč na poti iz končnega izleta v Gardalandu in ko sem obiskal prvo diskoteko, da me je pritegnilo nekaj kar je bilo v zraku. Nekaj, kar me je tiščalo v prsih, nekaj kar je bilo težko za ušesa. Da, zvok! Zvok v karseda čudni mešanici. In ta zvok sem takrat prvič začel spoznavat. Ta zvok je zame postal glasba, točno tisti večer. In tako sem dobil svojo definicijo diskoteke. Enostavno to, kar sem lahko videl. Glasna glasba, polna plesišča! Naj povem, da še danes jemljem diskoteke tako. Torej prostor, kjer se lahko naplešeš in uživaš ob dobri glasbi.

Ampak dandanes so diskoteke vse kaj druga kot pleasuredome. Dandanes zahajajo v diskoteke vsi možni tipi ljudi. Diskoteke so postale zlorabljene. V njih se lahko brez problema napiješ, lahko prideš samo gledat fine gospodične, lahko prideš samo poslušat glasbo in strmet v strop, lahko pa enostavno prideš samo na wc. Diskoteke so dandanes precej zlorabljene in odklonjene od pravega namena.

No, da se vrnem k mojemu vprašanju. To vprašanje me prešine vsakič, ko se znajdem, meni na žalost ne kaj veliko srečo, v eni izmed bližnjih diskotek. Muzka čez cel večer slo, cro in komercijalna scena. Tu pa tam se zavrti seveda še kakšen komercijalen house, ki je slučajno ratal hit, to pa je tudi vse. In spet vprašanje … mar smo res tako skomercializirana država, tako v sebe zagledani ljudje? Mar ratujemo podobni Italijanom? Francozom? Dejstvo je, da je glasba v diskoteki na prvem mestu. Tu pa je tudi bistven razlog zakaj se ne vrti nič elektronskega; vsak lastnik diskoteke hoče čimveč zaslužit, zato vrti muzko, ki je ljudem najbližja. Seveda, če bi sam imel diskoteko, bi hotel tudi čimveč zaslužit. Ampak, bi poskrbel za dovolj širok izbor glasbe. Seveda samo elektronske. Vsega ostalega je v Sloveniji že tako preveč.

Da zaključim. Dragi bralec, povej mi svoje mnenje, če si morebiti pristaš elektronike, ali ti ljudje res ne vedo kaj zamujajo? Govorim o ljudeh, ki poslušajo slo, cro in komercialno sceno. To kar jih radio prisili poslušat. Ali ti ljudje vedo, kakšen svet je zunaj? Svet norih zvokov, orgazmičnih melodij, funky vibesov, house groovov.

 • Facebook
 • Twitter
 • Ping
 • Google Gmail
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Share/Bookmark
 1. sličica iztokgartner

  Kolega, jaz sem za vikende doma odkar se nikjer več ne rola hip hop.

 2. sličica Tadej

  Ma ti tk al tk :D ti si neka čudna pasma :lol:

 3. sličica iztokgartner

  Prav rad bi bil druga pasma, pa mi ne rata :)

 4. sličica Nevenka

  He, he…jaz bi šla pa zvečer plesat na Labodje jezero pa tudi nimam kam :-)
  No, ali pa vsaj na Rollinge ali pa na Satyiricon ali Nile, Axamento…hu, hu….pa moram, evo, vse zamudit. Človeku ostane samo Tolmin…

 5. sličica Tadej

  no, zgleda da imamo vsi vsaj eno lokacijo v Sloveniji :D

 6. sličica M&M

  hehe, zdej me pa še ti z orgazmičnimi melodijami :)

 7. sličica Tadej

  M&M, če pa soooo! Ko sem iskal ultimativno glasbo, da bi imel vsak kaj vem, drug komad tako dobro melodijo sem nazadnje pristal na hardstylu. In zdaj so včasih tu pa tam kakšne melodije s takšnim synthom da te potegne noter … Maš desno zgori v playerju …

 8. sličica anka

  V diskoteke so že od nekdaj zahajali različni ljudje vseh vetrov, to se ne dogaja samo danes. Razlog je enostaven, saj, ko se lokali zaprejo, delujejo le še casinoji in diskoteke. Logična posledica je, da boš zato v diskoteki naletel na dober in slab folk. Nič novega.

  Kar se pa vse te diskotečne scene pri nas tiče, pa razlog za to ni samo eden.

  Ob poplavi turbo, jugo glasbe, hip hopa, Mtv – ja in ostale komerciale jim v diskotekah, sploh tistih, bolj zapostavljenih (vasi, majhni kraji …) drugega skoraj ne preostane, saj morajo preživeti.
  Vprašaj se, koliko elektronske glasbe se vrti na Slovenskih radijskih postajah, TV postajah? Koliko oddaj obstaja o elektronski glasbi? Jaz poznam samo eno :mrgreen: , kar pomeni, da je celotna scena takšna. Zakaj?
  Če se mene vpraša, zato ker je še vedno alternativa in alternativa je bila vedno tabu tema za medije, starše, ….
  Pred 15 leti je bilo v Slo problem organizirati rock ali punk koncert, ker je bila takrat to alternativa. Tam se ga drogirajo, pijejo … saj veš. Danes pa smo se rocka in punka navadili, ‘problematični’ pa so postali rejverji. Sedaj se ga tu drogira in napija, ostalo pa je O.K. Danes tri dnevni Rock Otočec ni problem, problem pa je malo večji rave party, pa naj traja le eno noč. Da pridobitve dovoljenj za to sploh ne omenjam.
  Potem, vsi ti nesrečni dogodki, ki so se zgodili v zadnem času pri nas, zelo slabo vplivajo na samo delovanje diskotek. Danes je voditi diskoteko veliko težje, kot pred desetimi leti. Bojijo se državni organi, občine kjer diskoteke delujejo … Lastniki diskotek imajo zato veliko bolj zaprta vrata, kot nekoč, saj omejujejo čas delovanja, predpisi postajajo strožji …
  Potem mediji. Zaradi preteklih dogodkov, danes v diskoteki samo prdeš bolj v levo namesto v desno, in bo objavljeno.
  Potem je tudi problem v lastnikih diskotek. Veliko jih misli, če je prej že uspešno vodil lokal, po pa še diskoteko. Popolnoma zgrešeno. Diskoteka je šov biznis in hkrati eden najtežjih poslov, kar si jih lahko zamisliš.
  Potem, če diskoteka dobro deluje, se lahko kaj hitro zgodi, da ti za ovratnik piha še mafija.
  Če smo spet pri glasbi, se je ob poplavi digitalizacije pojavila še nelojalna konkurenca dj – jev. Nelojalna za to, ker je ta dj pripravljen priti vrteti glasbo za drink, samo zato, da vrti. Poceni, a ne. S tem odžirajo delo dobrim dj – jem, ki sicer stanejo veliko več, vendar zasluženo.
  Potem je razlika med včasih in danes v tem, da se je včasih hodilo v diskoteke poslušati novo glasbo in so pravzaprav dj – ji s svojim predvajanjem komada naredili hit in potem je ta komad šele postal hit tudi na radijskih postajah, danes pa je obratno, saj nas mediji z glasbo bombandirajo na vsakem koraku. Vsi hočejo slišati tisti komad, ki je trenutno na MTV – lestvici na prvem mestu.

  In tako naprej …

  Ne samo diskoteke, ampak celotna scena je v p.m. :mrgreen:

 9. sličica Tadej

  res je, anka! zdi se mi da je vse preveč vpliva juga in mtv scene. meša se vse preveč zvrsti, poleg radijskih postaj, ki pač vrtijo samo lokalno muzko in pa spet jugo sranje.

  ne verjamem da boš slišala kaj elektronike po radiu, ker to ni preveč “standardno” za radijske postaje dandanes. pač nekomercialna stran glasbe, ki se ne vrti kr tako. zato ljudje poslušajo tisto, kar jim vsili radio oz. tisto na kar pač slučajno naletijo, vendar večini ni v interesu, da bi poiskali še kaj več. dost je itaq lokalna glasba, če se ga napiješ.

  moja dva kolega sta šla miksat na en radio, ki dela diskoteki reklamo. rekli so jima naj miksata bolj soft hardstyle, pa sta se samo spogledala :D

 10. sličica anka

  He, he, saj pravim, res pravi dolgčas. Če nisi v standardnem okvirju, potem … je*eš ježa.
  Pa saj ni problem samo v glasbi. To se dogaja tudi na drugih področjih, seveda pa je to najbolj opazno na področju kulture, kamor spada vsa umetnost.
  Bolj komercialen si, lažje se prodajaš. Bolj enostavno je, razumelo te bo večje število ljudi. Če pa pokažeš joške, potem pa sploh ni važno kaj delaš. :lol:
  Če si ženska, je v današnjem času vrstni red za uspeh približno tak:
  Najprej pokaži joške ali rit, potem pa poj, slikaj, fotografiraj, igraj, imej modno agencijo … uspeh je zagarantiran. ;)

 11. sličica Tadej

  aha, se vidi da si ženska da si dobro naštudirala :lol: :D :lol: zej se bom naroču na playboy … iz čiste previdnosti :lol:

 12. sličica angie

  Hm, danes je pa ravno pravi dan, po dolgih tednih, ko nisem brala bloge take in drugačne, sem naletela pa ravno na tvojega … še je nekdo, ki živi za elektronsko glasbo :) , pa ki kritizira današnje diskoteke … A ni zanimivo včasih sem hodila v diskoteke zato, da sem se ga zadela ….. z glasbo, po več ur plesa, brez kakršnih koli drugih substanc, samo jaz in glasba. Noroooo, se ne da opisat in pogrešam te občutke, pa jih ne dobim več …. aja, ker ne hodim ob sobotah več ven, ker si ne želim ven, ker ne dobim več tega kar sem včasih …. glasbe… Hm? Že filozofiram, mogoče ….

 13. sličica Tadej

  angie, ne ne filozofiraš. preveri moje druge objave glede muzke. ravno to je žalostno v sloveniji, da se nimaš kje “zadet” od dobre elektronske muzke :(

  ne bi kritiziral, niti nočem kritizirati, ampak slovenija je itaq v kurcu :lol: uspevajo samo razafnanci in turbo werner folk … :roll:

 14. sličica aljika

  ne gane me, ne gane me.. :D

 15. sličica rumena

  v diskotekah se nisem nikoli preveč dobro počutila z izjemo dance arene na exitu(če se to lahko šteje kot diskoteka na prostem), ker rada slišim kaj novega, pa ne prenašam ves čas enih in istih ritmov, še hujši so pa slovenski/jugo remixi.
  jaz delam na radiu eno leto kot tehnik in glasbeni opremljevalec in sem v tem času bla prsiljena poglobljeno spoznat vso to grozno komercjalno sceno, tako da vam lahko iz prve roke povem: werner ma nov komad-padla si na tla, saška lendero je nedosegljiva, brigita šuler pa zaznamovana…zavrtim tisto, kar morem.pač, ukazi od zgoraj in pa če so glasbene želje…da ne omenjam kok zelo trpim pri tem. zadnjič mi je reku en sodelavec: a ti res misliš da boš kaj spremenila, če zjutraj zavrtiš fischerspoonerja, popoldne ti pa en drug šopa saško, pa wernerja…pač prednost/ali pa slabost našega radija je, da imamo več kot 10 tehnikov/glasbenih opremljevalcev, ki smo si “zelo različni”.eni so malo bolj ljudski, eni smo pa mal bol “svoji”.no dva sva taka.pač se zavedava, da mora muska še zmeri bit komercjalna, ampak umes štuliva svoje komade:)zadnjič sem za manco špik zavrtela korne, za saško pa self esteem od offspringov.zanalaš-ker če gremo lahko v take slabe ekstreme, gremo pa lahko še v druge.in da ne bote mislil, smo delali oddajo, od elektronike do metala-nova glasba, mladi bendi, talal vstopnice za izbruhov kulturni bazen in za rdečo ostrigo, kjer so bli res fajn koncerti. kakšen je bil odziv?bol švoh. za wernerjeve so se pa skor stepli…ampak saj pravim-ne obupam, preveč mam rada glasbo:)

 16. sličica Tadej

  rumena, a pa imate kakšno prosto delovno mesto tega “tehnika” tam ;) ? pridem zavrtet malce nekomerciale >: ))

 17. sličica maryka

  tadej sam neki( jugo sranje) če ti ni ušeč taka muska še usen ni treba pisat da je sranje!!!!!!!!!!!mal lepš se izraži!!

 18. sličica Tadej

  maryka se opravičujem ;) že nekaj časa ne govorim čez drugo muzko, am, ampak ta post je nastal pred tem “neki časa” ;)

  pa brez zamere =)

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !