Report Sensation White – bela pravljica

Kot sem že omenil, sem prvo soboto v maju potoval v Budimpešto na Sensation White, belo pravljico, party/show, na katerega pridejo vsi zabave željni ljubitelji določenih elektronskih zvrsti.

Odprava se je začela, vsaj zame, v soboto zjutraj ob nekaj minut čez deseto v Mariboru. Najprej eden, nato pa kar pet polnih avtobusov party živine iz Slovenije, nas je šlo novim dogodivščinam naproti. Nekateri že drugič ali tretjič, vendar za večino tako kot tudi zame, prvič. Gremonaparty organizacija se je spet izkazala za odlično izbiro, tudi zato ker je edina v Sloveniji, ki organizira tako masovne prevoze na partyje. Vsaka vam čast. Pišejo tudi blog.

picture18

Če ste si preračunali, je pet polnih busov nekje 250 ljudi. Zame precej presenetljiva številk. Mislim pa, glede na vzdušje in njihovo znanje in razgledanost o tej glasbi, zelo dobra. Videlo se je da so to ljudje, ki jim ni vseeno za glasbo, ki vedo kaj hočejo in ki dajo nekaj na kvalitetno elektronsko sceno. Postankov je bilo precej, več kot na lansko potovanje na Nizozemsko, čeprav je bila ta pot precej krajša. Seveda, k temu spadajo razne pijače in zelo popustljiv vodič in šofer. Vsekakor pa menim da smo imeli enega najboljšega vodiča ever!

 picture08

Nekaj besed še o samem partyju, pardon showu. Namreč Nizozemska organizacija ID-T prireja že lep čas tako imenovane showe. Party beseda je za Sensationa (dva sta namreč black in white), premila beseda. Poleg samega vrtenja glasbe, ki jo vrtijo razni priznani house, trance, progressive DJji, se namreč v dvorani dogaja še marsikaj druga. Tako pogosto vidimo razne nastopajoče osebnosti, ki izvajajo razne sposobnosti. Show je ponavadi povezan z video vmeski in napovedmi nastopajočih. A kar dela Sensation dvojčka tako posebnega je koda oblačil. Če se sprašujete, ali bela barva, kaj pripomore k vzdušju, vam lahko odgovorim samo pozitivno. Dresscode, je na teh dveh partyjih že od nekdaj črna in bela, kar pomeni, da se na Sensation White (v nadaljne SW) pride oblečen v belo na Sensation Black (v nadaljne SB) pa v črno. Vsaka barva pa predstavlja tudi svoj stil glasbe. Tako je SW zaznamovan z elektronsko glasbo mehkejših in počasnejših, SB pa trdih in hitrejših ritmov in beatov.

 picture106

Tako smo prispeli v Budimpešto z veliko zamude v soboto ob petih popoldan. Malo smo si šli ogledat mesto, kot je to za vodenje aranžmaja tipično. Imeli smo nekaj časa za kakšno pijačko in iti kaj pojest. Ob osmih zvečer pa so po nas zopet prišli busi in nas iz centra mesta prepreljali do Laszlo Papp Arene. Stadion precej zanimive oblike, zgleda kot kakšna lubenica, je navznoter dovolj velik da je na praterju in tribunah sprejel 12500 duš.

Show se je začel nekje okoli pol enajste ure zvečer in trajal do sedme ure zjutraj. Neverjetna igra barv in zvoka, nepredstavljivo ozvočenje in vzdušje, sapo jemajoča okrašenost dvorane, so dejstva, ki so me držala v ekstazi čez celotno noč. Čeprav nisem najbolj pristaš tega stila glasbe, se še zdaj ne morem načudit, kako me je vse skupaj v parih minutah spreobrnilo. Party na katerega nisem dal, kaj preveč pozornosti, se naenkrat znajde nekje na najvišjih stopničkah moje prioritete zabav.

picture124

Večina časa smo bili pod magičnim drevesom. Zvok je bil odličen vsepovsod po dvorani. O njih moči sem tudi že pisal. Muzka se je vrtela iz minute v minuto. Tudi takšna, ki sem jo pričakoval! Vse skupaj mi je minevalo zelo počasi, za kar sem bil zelo hvaležen. Ne vem kakšna magičnost partyjev je to, ampak enostavno hočem, da partyji trajajo čimdlje! In tudi tistih 9 ur, se potem spreobrne v en sam hipec misli. noge so me od plesa bolele tako, da ko sem hotel si odpočit in počakati, sem moral začeti plesati nazaj, da ne bi čutil bolečine. Skratka Sensation White je sedaj eden nepozabnih momentov v mojem življenju. Ker mi glasba pomeni, več kot si lahko predstavljate.

 picture108

Zjutraj smo se takoj po partyju, utrujeni in do konca izčrpani, noge pa toliko da nam niso odpadle, odpravili z busom nazaj proti Sloveniji. Vožnje je bilo približno šest do sedem ur s postanki. Verjetno zame ena najboljših izkušenj v življenju! Definitivno še grem.

 picture100

P.S.: če se mogoče kdo prepozna na slikah in mu deluje ofenzivno, naj napiše in bom umaknil slike.

 • Facebook
 • Twitter
 • Ping
 • Google Gmail
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Share/Bookmark
 1. sličica snow

  so mi všeč efekti

 2. sličica snow

  laserski….

 3. sličica Tadej

  meni je všeč nasploh vse pri takšnih partyjih! laserji samo še popestrijo zadevo. letos pridejo na sceno tudi takšni, ki lahko izpisujejo besedila po zraku :)

 4. sličica mrs.pink.angel

  ka noro sigurn si se meu fain :D

 5. sličica tamika

  uh…z največjim veseljem bi bila na tvojem mestu.
  prav zavidam ti :-P (hec)

 6. sličica Tadej

  mrs.pink.angel :) ne vpraši, sem mislil da to ne bo nič zame, pa sem se hudo zmotil!

  tamika, sj boš ti še tudi imela priložnost it ;)

 7. sličica sedna

  keko ste bli lepi..Ehja. To ni zame. Ampak, če si užival, potem je to to

 8. sličica Tadej

  hehe ;) jap smo užival :) definitivno!

 9. sličica mic

  jst sem čist cel party govoril: “plis naj ne bo nikol konc!” :) :) :)

 10. sličica Tadej

  zdaj sem vsaj prišel do svoje definicije! deaf = dead :D

 11. sličica Sunseeker

  Blo je noro \o/

  Bomo ponovil :P

 12. sličica Tadej

  se strinjam! drugo leto grem zagotovo v budimpešto !!!

 13. sličica anka

  Finooo, ej res me zanima iz česa je bil tale magičen drevo. A je to balon? Mi je všeč, ma saj veš, jaz sem itak z mislimi že v fotografiji :mrgreen: Nekaj premišljujem … zato me zanima.

 14. sličica anka

  Saj res, pri teh zabavah v belem je edino ta problem, če koga izgubiš in ga potem želiš najti :lol: .mrgreen:

 15. sličica Tadej

  anka, ja rečeš mu da si v belo oblečen ne … :lol:

  am, nekakšna napihnjena rahlo prozorna plastika, v katerem so luči …

  maš še čas, pejt 31. maja v prago. sam žal notri ne spustijo nobenih fotoaparatov razen tistih malih ročnih, razen če ti rata kje se dokopat do vipa, pa pol slikaš za njih :P

 16. sličica anka

  Ne, ne gre se za fotografiranje dogodka, premišlujem v neki drugi smeri. Zadeva se mi je zdela zanimiva, pa bi jo lahko mogoče, uporabila malo drugače. V bistvu kar zelo drugače. ;)
  Če pa se že odločim za party v tujini, je pri meni na prvem mestu Italija in to v lastni režiji. Saj veš, kakšen teden dopusta, ogled znamenitosti, spoznavanje kulture, kulinarike, ponoči pa akcija. Če že kam grem, hočem to čim bolje izkoristiti. :D

  Hja, v soboto pa Križanke – dan elektronike. Greš? :D
  Jaz sem v akciji s fotoaparatom :mrgreen:

 17. sličica Tadej

  ne, ne verjamem da bom tam. ta elektronika je zaen KURAC, čist direkt povedano …

  sm bil na electronic carnivalu … dost je blo …

 18. sličica anka

  Huntemann pa res ni za en kurac, lepo te prosim. Bodi spoštljiv tudi do drugih elektronskih zvrsti, saj si rekel, da si, pa očitno nisi ;) Škoda, sem mislila, da si bolj odprte sorte.

 19. sličica Tadej

  sem, samo ne za zgodovino …

 20. sličica Tadej

  ampak resnično, ta scena mi res, res, res ni všeč. sama si videla da nimam pojma o teh izvajalcih … jebi jo, mogoče bi si mogel pobrisat dol EDM fanatik, ampak, vseeno sm mnenja da nastajajo svetovne nove zvrsti elektronske glasbe …

 21. sličica anka

  Ja, valda, ostala elektronika je že 20 let ista. :lol: Eh, tudi, če bi bila. ;) Nastajajo tudi nove zvrsti, itak, vendar vse skupaj čisto nič novega. Pokopirano od povsod drugje, mogoče malo hitrejši beat in na vsak mesec en nov zvok. Kaj je tukaj več novega, kot pa v ostalih zvrsteh, kot je house, trance, … ? Italo melodija v EDM – ju, da je nova? To slišimo v dance štancah že od začetka devetdesetih oziroma celo konca osemdesetih. Hitreje in glasneje pa je, to pa priznam. Dodan je še kašen ‘napreden’ zvok (napreden v narekovajih zato, ker sploh ni nujno, da je nov, lahko je pobran tudi iz kakšne stare pozabljene mašinerije izpred tvojega rojstva :lol: pa se ti samo zdi, da je nov) in to je to.
  Glej, ni panike, če ti ni všeč, saj to vem. Vendar mislim, da ti ni všeč ravno zato, ker, tako kot si napisal, ne poznaš najboljših izvajalcev. Ti ni bilo predstavljeno tisto najboljše. ;)
  Veš, jaz ne bom rekla, da je EDM za en kurac, če mi bo glasbo vrtel eden boljših. EDM je za en kurac, če ga kekec vrti. :lol:
  Eh, pa sva spet pri stari debati … ne bom več, obljubim, bom pridna … :mrgreen:

 22. sličica Tadej

  :D ok :D kakorkoli, ti si tazlagaš tako, jaz si pa drugače. Napredni zvoki so pri moji zvrsti narejeni, čisto na novo. Prav tako kick in bass. Sploh pa nekateri komadi ne vsebujejo več bassa. Samo še kick. In ravno zarad teh zvokov, so mi všeč novejše zvrsti. Ma, kje da so takšni soundi obstajali 20 let nazaj … V EDMju poznam tudi takšne melodije: http://www.youtube.com/watch?v=7kWUbnWtTgc (od 1.37 dalje – orgazmično). Vem da celo malenkost vleče na komercialno sceno, ampak še vedno se ne prime med ljudmi to :)

  Še en kick za primer: http://www.youtube.com/watch?v=dJ9btsZ9jI0 (od 25 sekunde naprej), pa mi povej kam bi dala takšen kick ? kdo bi lahko po možnosti ustvaril nekaj takega 20 let nazaj :)

  In ravno zaradi tega, ker imajo določene zvrsti tako različne kicke, sounde, synthe, hi-hate, pa kaj jaz vem kaj še vse ustvarjajo, ostajam pri taki glasbi. Opazil sem tudi da se spreminja iz leta v leto, včasih na slabše, ampak zadnja leta na vedno BOLJŠE!

  Problem pri stari elektroniki je to, da je preveč monoton, ali pa samo jaz nimam posluha. Ali pa je tu še ena možnost … preveč sem se navadil tega svojga, stila in mi potem ne sede nič kaj nedinamično na izi …

  Tk da, odkar sem slišal za minimal – čista groza :( :( :( Petkrat sm prleto na glavni maain floor na electronic carnivalu, petkrat se mi je zdela muzka ppopolnoma identična, in pa pol tist malce različn dodatek na vsake 3, 4 minute. O ljubi bog, tega pa res ne bi mogel poslušat :(

  P.S. dej mi definiraj, kaj tebi pomeni beseda štanca :D

 23. sličica anka

  Lej, saj ti verjamem, ni panike.
  Hočem samo povedati, da se druge zvrsti, ne samo elektronske, ravno tako razvijajo, kot pa tvoja. Fora je samo v tem, da so te starejše, kot pa tvoja, kar ne pomeni, da so za časom in, da ste vi bolj napredni.
  Potemtakem tudi trdiš, da je EDM naprednejši od Bachove mojstrovine. Hmm, pa je res? Naprednejša je samo tehnologija, glasba nikoli. Mojstrovina je le mojstrovina.

  Okus je pa itak stvar posameznika. Jaz nočem, da ga spreminjaš, samo ne maram, da nekdo kritizira zato, ker je slišal le nekatere posameznike, ki so bili po možnosti res za en drek. V bistvu, te tukaj še zastopim. Ma ja, saj te štekam, ker je to logična posledica. ;)

  Aha, tudi 20 in več let stare mašine, kar pomeni, da ni nujno, da so se uporabljale v namene elektronske glasbe. ;)

  štanca: ala Gigi di Agostino na primer :lol:

 24. sličica anka

  Aja, res je. Zadnje čase je bila ta scena (moja varianta) v Sloveniji res za en kurac, kar pa ne pomeni, da ni dobre muzke. Poanta je samo v tem, da je pri nas ni bilo slišati, kar je porazno. Tukaj se popolnoma strinjava, zato sedaj še bolj zastopim tvoje mišlenje, saj ne hodiš dolgo po diskotekah, partijih in praktično ne moreš vedeti. Veš kaj je EDM, ker je to tvoja generacija in praktično ves tvoj nočni lajf. Štekam. :D

 25. sličica Tadej

  No, točno tako, seveda glasba je še vedno glasba, rodijo se samo umetniki kot si rekla.

  No, bistvo je to, da pač poznam te novejše zvrsti. Saj ne bi starejše skurcal sprve takoj, ker pač ne poznam stilov, “umetnikov”, itd. Preveč sem se zanašal na osebni občutek, saj veš ;)

  hehe gigi štanca :D pol je hs ultra štanca :D

 26. sličica anka

  :lol: ;) Tadej, me veseli.
  Nisem rekla, da je EDM gigi štanca, odgovorila sem samo na vprašanje, kaj je za mene dance štanca. Je pa res, da je v tej štanci kar nekaj podobnih zvokov, ki se pojavljajo tudi v EDM -ju. Malo drugače, mogoče bolj softicirano, kakor koli, vendar nič novega. Važno je, kako to zveni kot skupek v tvoji ali lahko tudi moji zvrsti.
  Saj obadva veva, da ne poslušava tega (dance štance), saj nama ne gre tako slabo, a ne? :lol:

 27. sličica Tadej

  aaaahaaaa, zdajle sem komaj razbral kam ciljaš :D in ja jasno mi je kaj si mislila :D

 28. sličica anka

  Ciljam samo na kvaliteto in nič drugega. Pazi, še v dance štanci ti najdem res vrhunski, doteran in kvaliteten dance komad. Electrica salsa iz začetka devetdesetih. :lol: Sicer ni bil tako komercialno uspešen, vendar je vrhunski. Ha, vidiš, pa na splošno dance štance ne prenesem. Vsaj ala gigi stil ne. In dj Bobota tudi ne. Bljak :mrgreen:

 29. sličica Tadej

  haha :D tisto je komerciala po naše :D drugače pa zdj poslušamo veliko bolj hard komade, ampak vseeno imajo dance prvine … hard dance scena … od ne-dancea mi je všeč ta house, soul house, defected,commercial house ipd. …

 30. sličica anka

  :D Na tej točki se popolnoma strinjava.
  Pa še v teh zvrsteh najdeš tako drek kot pravo poezijo. Tako kot povsod. ;)
  Treba je samo najti pravi komad :D Žuuurrrrkaaa!

 31. sličica anka

  V bistvu sem hotela povedati še to, sicer je samo moje mneje, ampak vseeno.
  :mrgreen: Ker si faca :D
  Kar se glasbe tiče, od klasike naprej nismo izumili čisto nič novega, razen elektrike. V klasiki je bilo doseženo največ, kar se v glasbenem smislu sploh da. Ga ni glasbenega elementa (teoretično), ki se v klasiki ne bi pojavil.
  V bistvu, vsaj v zadnem času je to zelo pogost pojav,da v glasbi, z vso to tehnologijo, ki je na voljo, z vsemi sredstvi … pravzaprav miselno v glasbeno teoretičnem smislu nazadujemo.
  Ustvarjalci niti ne, saj morajo nekako preživeti, bolj je problem v poslušalcih in ljudeh, ki jim to glasbo predvajajo. Ne mislim, da v današnjem času ni dobrih avtorjev glasbe. Nikakor, vendar je žalostno, ker tega ni veliko slišati, pa naj gre za katero koli zvrst.

 32. sličica Tadej

  tudi ti si faca … imaš prav! nebi rekel da primanjkuje dobrih zvrsti ali pa dobrih izvajalcev, na koncu se prav vsaka glasba dopade nekomu, vendar se ne more dopast vsem.

  potem so tu še ljudje, ki jo avtomatsko preslišijo, ko slišijo kakšno besedo na electro, ljudje ki jo avtomatsko ignorirajo, ker pač mislijo, da je tisto kar jim je bilo položeno v voziček, najboljše, in so ljudje, ki so enostavno preveč zaprti na svoj stil glasbe in ostajajo na tem, ne da bi šli preko svojih mej.

  eno dejstvo drži. problem je v poslušalcih.

 33. sličica anka

  … in pika ;) ne, klicaj :lol:

 34. sličica mic

  ooo hudo! da sem prebral vajino debato in poslusal vse komade, ki si jih dal za poslušat na youtube sem potreboval kar nekaj minut svojega nočnega časa!

  Ne bom izrazil strinjanja ali nestrinjanja. oba imata prav … pa sej sta vendar skoz obra govorila o isti stvari :)

  papa

 35. sličica Tadej

  mic, mogu bi videt “fight” pri iztoku :D jaz navijal za novodobne, anka za tisto iz česar so se novodobne zvrsti razvile :D

 36. sličica anka

  Ne Tadej, jaz navijam za kvaliteto, pa naj bo karkoli. Novo ali staro! Joooj, no ;)

 37. sličica Tadej

  eeeeee, pa to tud ja no :lol: :D

 38. sličica Tina

  Ej Tadej kdo je tisto zraven tebe na zadnji sliki :) ? hehe ja fajn je blo.. Gremo v Amsterdam?

 39. sličica Tadej

  Tina, kaj veš =)

  amsterdam, mja na black pa bi res šel, zaenkrat me je tale party evforija spustla :)

 40. sličica mic

  tadej, pls klikni me ko bos na MSN-ju…rabim en posvet in nasvet :) tnx

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !