Nove prometne kazni so nonsens

Najprej bi se sploh morali vprašati, kaj beseda kazen dejansko pomeni. Ker sem mnenja da kazni po večini ne zaležejo vendar samo še bolj podkurije voznike, pogledam v SSKJ, ki besedo kazen definira kot:

 1. kar je določeno za kršilca kakih norm, zahtev,
 2. ukrep proti krivemu in kazensko odgovornemu storilcu kaznivega dejanja, (gospodarskega) prestopka ali prekrška.

Torej, kot bi vsakemu logičnemu osebku dalo misliti, je kazen neka sankcija, ki nastopi šele po že izvršenem prekršku. Ker pa smo ljudje kot taki nezmotljivi in ker vsi avtomobili nimajo tempomata, se seveda zgodi da včasih doleti kazen popolnoma nedolžnega nesrečneža na cesti.

Ampak bistvo kazni je to, da bi naj, če prav razumem uradne organe, dalo misliti kršitelju, za nadaljno izvajanje svojih voznih sposobnosti. A vse večkrat se zgodi, da nas kazen razjezi, naredi nestrpne še bolj kot že v prometu smo, nas dekoncentrira – kje zaboga bi naj dobili še denar za to kazen.

Mislim, da si naš državni zbor prometne nesreče predstavlja na napačen način. V Motoreviji so v prvem odstavku zapisali:Namen predlagateljev zakona je na papirju dober; z višjimi kaznimi naj bi zmanjšali število prekrškov, še zlasti tistih, ki so med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče. Roko na srce, vsi vemo, da prometnih nesreč na tak način ne moremo bistveno zmanjšat. Nek določen odstotek ja, ampak – bistveno – je beseda, ki sem jo uporabil v prejšnji povedi. Te visoke kazne, že kot same, delajo ljudi, na primerjavo s kaznimi iz Nemčije, zagotovo živčne, najmanj pa nestrpne.

In na koncu se lahko vprašamo, kaj kazni rešijo? Nadaljno pametno vožnjo, po kazni, po tem ko smo nekoga zbili in je umrl v bolnici? Nadaljno umirjeno vožnjo, po kazni, potem ko smo napihali 1.5 promila? Seveda, odgovor je seveda! Ampak kaj je s tistim, ki je umrl v bolnici? Tega kazni ne morejo rešiti. Dragi državni zbor, predlagam vam, da se ob naslednjih pomislekih na zvišanje kazni obrnete v smer preventive in ne kurative. Slednja namreč kaže merilo za dober ukrep.

In še na koncu, mislite da je pijanemu osebku v soboto zvečer kaj mar do kazni? Požvižgal bi se še na pištolo, če bi mu jo naperjeno držali na glavo in se mu drli “USTAVI”, ko bi sedeli z njim v dirjajočem avtu.

 • Facebook
 • Twitter
 • Ping
 • Google Gmail
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Share/Bookmark
 1. sličica Marcos

  Policiji daje zakon tudi možnost izreka opozoril, ampak koliko so jih pa še izrekli do zdaj? Ni važno, ali narediš prekršek prvič ali stotič, kazen fašeš takoj in to kaže na fiskalno politiko države.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !