Ozvočenje v avtu

Vem da rad nergam, še posebej o meni ljubih stvareh. Sem flegmatik, a ne takrat ko gre za meni pomembne reči.

Zato bi rad danes z vami zvedel, čemu služi pravzaprav močno ozvočenje v avtu? Odraščam v času tehnološkega viška. Ojačevalci, zvočniki, avtoradii in vsa razna oprema za napajanje in preskrbo z elektriko, so danes nuja prav vsakemu mladcu z avtomobilom.

A kaj je tisto, kar to mladino pripravi do takšnega dejanja? Kaj je tisto kar povzroči, da si nek najstnik, vgradi v avto močno ozvočenje? Mar gre za glasbenega odvisneža? Z wooferjem? Zagotovo ne. Mar gre za frajerišenje in hvalisanje pred kolegi? Ne vem. Mogoče tekmovanje, kdo ima močnejše ozvočenje? Mogoče MTV posledica? Ne vem. Da ne bo pomote, govorim o mladostnikih, ki se vozijo okoli šol, po parkih, po vaseh, in jim v avtu, s spuščenimi šipami, glasno razbija muzka.

Proti dobremu ozvočenju v avtu nimam nič. Ampak tu pridem do dileme, ko se vprašam kakšnemu namenu služi. Prvič, je precej glasno, kar pomeni da, če si poslušatelj recimo samo ti, mora priti glasba do izraza. A največkrat zasledim v avtih razno jugo glasbo, ne jugo rock, temveč razno piskanje in cviljenje, tiste nadležne visoke tone. Ok, prva dilema, čemu potem woofer? Visoki toni so veliko bolj nevarnejši za ušesa. Drugič, večina ljudi uporablja ozvočenje, da se jih opazi. V tem primeru bi svetoval vsem mulcom naj bodo pri izbiri glasbe malce bolj izvirni, saj ne grem na kolena, nabijat po mestu je skrajno patetično. Ja PA-TE-TI-ČNO. Če ne veš kaj to pomeni poglej v SSKJ! Upam da dojameš. Če že moraš nabijati, potem ne nabijaj nekih znanih in prav preživetih komadov stila majejahi majejahu in podobnih gigijev in preziosotov. Ste že morda slišali kdaj za elektronsko glasbo?? Tretjič, prosim lepo, ne posiljujte me z besedami kot so nori bassi, ubitačni bassi, svetovni bassi. Seveda, odkrijete en povprečen komercialni komad, ki ima dobro basslinijo in jo potem predvajate v eno. Po možnosti, najdete kak r’n'b komad, ki ima malce močnejši kick, kar je po vaše spet bass, in se naslanjate nad komadom, češ da bo avto poletel od vaše tako nore najdbe. To pa zato, ker so bassi kul, ker se mora avto trest, ker morajo brisalci plesat, ker moraš moron, izpast pred vsemi sredi parkirišča.

Če potegnemo črto in naredimo en conclusion, bi lahko rekel, da glede na izbiro komadov oz. insipiracijo mladine v glasbi, wooferja (po naše visokotonca) v avtu ne bi rabili. Namenjen je predvsem za glasbo, ki se posluša naglas, da pride do izraza. To pa je po večini elektronika. Ampak kdo sem jaz da bi jim sodil ;)

Kot vemo pa je preglasno ozvočenje tudi kaznivo s kaznijo s strani roke pravice in med vožnjo redkokdo skoncentrirano vozi s prenaglas muzko. Vsi malce vozimo tudi po posluhu.

Lahko se pa brez problema gremo, kdo bo spustil bolj sick zvoke na svojem ozvočenju.

 • Facebook
 • Twitter
 • Ping
 • Google Gmail
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Share/Bookmark
 1. sličica beebzzzz

  hehe tole si pa dobr napisu sam sigurn poslušajo tko naglas musko sam zarad tega da bi bli frajerji in smo spet pri tisti tmei kaj dovolijo starši in kaj je z otroci naredila družba …

 2. sličica snow

  hehe,..teti mladci so pol čisto gluhi ko izstopijo iz avta,…meni osebno so smešni,prav tako moji najstnici

 3. sličica Tadej

  beebzzzz :)

  snow, hehe, itaq da si lahko gluh, če pa na tako malem prostoru španaš preko 92dB si skoz na ušesa … :\

 4. sličica cyco

  Za ostale ne vem, ampak kar se mene tiče, imam v avtu ornk opremo zaradi kvalitete. Ker po mojem mnenju lahko samo v avtu doživiš poln zvočni efekt glasbenega zapisa (točno tako, kot je narejena produkcija). Prvič, ker se z dobro instalacijo cel avto spremeni v zvočnik in ne uide ti nobena ferkvenca. Drugič, ker si samo v avtu popolnoma statičen in si zaradi tega lahko najbolje optimiziraš jakost posameznega zvočnika, da ne pride do feedbacka. Tretjič, moji sosedje se po moje ne bi strinjali s trenutno zaželjenimi vibracijami nizkotonca, ki znajo včasih lepo zmasirati telo.
  Sploh pa sem opazil, da pri kvalitetnih instalacijah niti ne pride kaj dosti zvoka ven iz avta.
  Seveda pa se z avtorjem posta strinjam, da ima velika večina ‘klincev’ musko v avtu popedenano zaradi željene pozornosti. Vsako tele ma svoje vesele anede.

 5. sličica Tadej

  cyco, no delno bi se strinjal in delno tudi ne … točno tako kot je narejena produkcija ne boš v nobenem avtu slišal, to pa zato ker je produkvija, vsaj kar se tiče elektronske glasbe delana na studijskih, dvosistemskih zvočnikih, zvočnikih, ki do tebe spravijo mid, low in high frekvenco v istem času. sam imam take studijske zvočnike doma, in noben komad ne igra v nobenem avtu tako kot na teh studijskih zvočnikih. :)

 6. sličica Darja

  Jaz ponavadi ob takih komentiram: “Saj njemu gre tudi na živce, samo opazen pa je.” Jaz sicer tega tudi ne razumem, pa sem med tistimi, ki radi poslušajo glasbo na glas. Ampak jo v urbanih področjih stišam, ker mi je nerodno.
  Po moje gre za:
  a) poziranje in vzbujanje pozornosti
  b) logično posledico poslušanja na glas (gluhoto)

 7. sličica cyco

  Tadej, avtoakustika je nekaj drugega kot profesionalna studijska oprema, kjer dimenzije in motion resistance niso pomembni atributi. Lahko se pa vsaj približamo.
  Je pa tudi res, da woofer v studiu čisto drugače začutiš kot v avtu :)

 8. sličica anka

  Mene to sicer ne moti, le v naselju, sploh takrat, ko opaziš, da gre le za pozerstvo.

 9. sličica Tadej

  cyco, anka, se strinjam.

 10. sličica kalaba.k

  Jaz mislim, da smo bili vsi nekoč mularija, ki je imela pač svoje fore, ki jih fosili in dinozauri niso štekali. Ko ne štekaš več pač postaneš fosil ali dinozaver. Kaj bi se sekirali; mladost je norost…pa v katerem koli cajtu vzameš. Pol pa itak vsi fosili ratamo…:) Ko sem jaz bil v puberteti sem na ves glas nažigal Purple, Zepeline, Metallico, Gunse……..Danes si vrtim Diano Krall in podobne, na sobni jakosti………..Ni potrebno razumeti, potrebno je času dati čas…….konec koncev, kot imajo vsake oči svojega malarja, velja podobno za ušesa…..Amen

 11. sličica Tadej

  Hm, o tem, sem tudi prepričan. Ampak s svoje muzke zaenkrat ne odstopam … :)

 12. sličica kalaba.k

  I tako je tudi prav. Glasba je v tebi in nihče ti je ne more vzeti.

 13. sličica Gregor

  Zdravo mene pa zanima če mogoče kdo ve kok bi iz ojačevalca zvočnikov pa woferja potegnil kabl do akomulatorja(je pa fiat punto 2005)

 14. sličica Tadej

  Gregor, haha, na pravega si naletel :D preveri na: http://www.avtoakustika.com/

 15. sličica Avtoakustika

  Tukaj ti bomo tudi znali pomagati.
  http://www.caraudioempire.com/

  Glede glasne muzike v avtu pa se delno strinjam… da jo nabijajo zaradi frajerstva. Ampak tudi jaz se dobro počutim, ko nabijem muzko in stisnem gas :)

  Jure

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !