Prezasičene ceste

Gledam Housa in ravno na sredini osmega dela, tretje sezone me zmoti ta misel. Zgleda da je bilo dogajanje v nadaljevanki dolgočasno, pa so mi misli malce pobegnile.

Verjetno zagotovo vsak izmed Vas vozi avto. Verjetno je zagotovo vsak izmed Vas kdaj obtičal v koloni, na poti domov. Ne govorim o tipični koloni, ki se pojavijo zaradi prometnih nesreč. Govorim o kolonah avtomobilov, pred semaforji ob dveh, treh, štirih ob delavnikih popoldan. Verjetno vsakdo izmed Vas pozna to mukotrpno prebijanje iz mesta z avtomobilom; če ne drugače pa vsaj tisti, ki nimate klime v avtih.

Govorim o prezasičenih cestah. Nekoč je, po besedah mojega ateja, pri semaforiziranem križišču, stalo samo po pet avtomobilov. In to z vseh štirih smeri! Dandanes, v mestu kot je Maribor obvezno stojiš skoraj pri vsakem semaforju. Ampak ne zato, da bi zadel ravno rdečo luč, ampak zato, ker preden se kolona pred semaforjem sprazni, je tvoja smer spet rdeča.

Ko sem bil star 10 let si nisem nikoli predstavljal, da bi lahko pri hiši potrebovali več kot en avtomobil. Zgleda je z modernejšimi časi tako, da brez večih avtov ne gre več. Sploh pa, če je pri hiši več otrok. Tako so dandanes avtošole polno zasedene; na cestah vidiš v enem dnevu vsaj pet avtov s slednjo oznako. Imeti izpit in voziti avto je kul, še bolj pa si in, če si lastiš svoj avto.

Mladci dandanes, že pri osemnajstih letih dobivajo avtomobile. Brez potrebe, saj imajo do šole, še vedno veliko cenejši vlak, in malce dražji avtobus; plus subvencioniran prevoz s strani države. Ampak vozit se je ql, vozit se je in. Da ne omenim vse važiče in mamine sinčke, ki se vozijo z avtomobili naokrog kar tako, da si občasno zvišajo ego ali trobijo razafnanim najstnicam. Seveda je v kuferamu obvezen boombox, za gorivo pa bodo že poskrbeli starši …

Razume se ljudi in starejše, ki hodijo na delo v mesta iz predmestja ali celo kakšnih vasi, kjer ni možen javni prevoz. Razume se ljudi, ki so mogoče invalidi ali polinvalidi, ter že težko pridejo do prve avtobusne postaje; takim je avto pravi blagoslov. Razume se ljudi, ki jim služba dosti pomeni in neradi zamujajo, ali pa imajo do minute natančno določen delovnik in si nevšečnosti z vlaki ali avtobusi ne smejo privoščiti. Kaj pa ostali?

Po mojem mnenju se po cestah vozi dandanes vse preveč mularije. Dragi policaji, svetujem vam, da ob vsakem ustavljenem vozniku, povprašate tudi po motivu / namenu vožnje. Iz tega bi se dalo narediti super statistiko, predvsem pa dobiti odgovore na zasičenosti naših cest. Sankcije in kako ukrepati, bi naredili na podlagi statistike.

Stranski učinki na tako zasičenih cestah so seveda v prid nevarnosti. Nestrpni vozniki, ki marsikdaj zaradi živcev pohodijo plin bolj kot je potrebno, mladina, ki se vozi okoli s predelanimi avtomobili in izsiljuje nevarnost skoraj na vsakem priključku, saj njihov avto dobesedno leti, razpizdeni očetje z nalepko “otrok v avtu”, ki prehitevajo v cik-cak. Pomembno je tudi povedati, da so na cestah ljudje, ki nevedno povzročajo kolone. To so lahko, čisto sveži novi vozniki ali voznice, ki si še ne upajo pohodit plin, starejši ljudje, dedki in babice, ki jim je beseda počasi enaka besedi varno ali kakšne mamice, ki jim je vse drugo prej, kot vožnja z avtomobilom.

Zanima me zakaj v Nizozemskem mestu Arnhem (populacija: 1,452/km²), ni nobenih kolon? Država je namreč enkrat večja, ima pa kar osem krat več prebivalcev kot Slovenija.

 • Facebook
 • Twitter
 • Ping
 • Google Gmail
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Share/Bookmark
 1. sličica snow

  ja,kakšna sreča da ne rabim avtomobila za v službo,…grem peš in si pretegnem moje nožice

 2. sličica saily

  ej! :) house pa res ni dolgočasen, tk da samo shhhhh!! :D house rocks :)

  sicer pa naše ceste so slabe, plus mamo ogromno poplavo semaforiziranih križišč, namesto da bi na določenih mestih imeli rajši krožišča, bi rešil veliko problemov

 3. sličica Tadej

  snow, zelo ekološko :D

  saily, ja bi bilo fajn, ampak sem opazil da šele komaj nekaj zadnjih let gradijo krožišča. v avstriji imajo precej krožišč. ampak da ne boš mislila, krožišča ne rešijo gužve v mestu …

 4. sličica čivka

  Če bi se dalo bi se eni še v stanovanje z avtom zapeljali :?

 5. sličica Tadej

  heh, pa ja. ni mi pa jasno, zakaj je toliko luskuznih avtomobilov na cestah. ljudje jamrajo in jamrajo kako ni denarja, avto pa je težko prvič že vzdrževat, drugič pa, cene goriva so vedno večje, prav tako kakor cestnine …

 6. sličica čivka

  Ja, j*** ga, če pa je tudi avto postal “statusni simbol”. Glava peče, koliko teh luksuznih avtov je na leazing… in res je, avto je postal zelo drag “šport”, že samo zavarovanje je svinjsko drago :?

 7. sličica čivka

  Mogoče ni slaba ideja, da bi še hrano začeli dajat na leasing :nrgreen: (črn humor, sorry)

 8. sličica Tadej

  kje je še potem, vzdrževanje, zavarovanje, servisi, gume ? no vsaj zavarovalnice vidijo keš potencial pri zavarovanju avta :) hvalabogu, da ne vidijo da ima dandanes že vsak doma računalnik :lol:

 9. sličica vlatka

  tadej,

  vsak gleda iz svoje perspektive. ;) Avto je pa dandanes nujen. Na žalost.

 10. sličica Marcos

  Luksuzni avti na naših cestah večinoma niso v zasebni lasti, ampak so to službena vozila. Firme si lahko privoščijo takšne stroške, posameznik le stežka, zato se ekonomski položaj ne more ocenjevat po številu luksuznih avtov na cestah. Avto pa je dandanes res nujnost, ne luksuz.

 11. sličica Tadej

  vlatka, Marcos, glede z moje prspektive, niso samo luksuzni avtomobili firm to. In ko sem odraščal v tej dobi, ko je mladina dobivala avtomobile, in smo se praktično za vrezveze vozili okrog po mestu, se vprašam koliko mladine, ki je še vsaj 5x bolj naivna dela to dandanes. Po tem, moje sklepanje.

 12. sličica Marcos

  Ah, takih, ki se kar tako vozijo okoli je pa povsod zadosti, ne samo pri nas. Zmeraj se najdejo takšni, ki bi radi, da se jih “vidi”. Meni osebno pa avto več kot udobno in hitro prevozno sredstvo ne pomeni. Nekaterim je avto svetinja, pa ni nič drugega kot potrošni material. Ko se obrabi, kupiš novega, samo na malo daljši rok seveda.

  Kar se pa tiče luksuznih avtov: nisem rekel, da so vsi službeni, so pa večinoma, ker je danes imeti tak avto v zasebni lasti metanje denarja stran, zato, kdor je pameten, raje kupi tak avto na firmo in potem firma odplačuje leasing in stroške, kot so gorivo, servisi, itd., kar je mnogo bolj ekonomično.

 13. sličica Tadej

  Seveda, se popolnoma strinjam, vendar je tu vsepolno wannabe schumaherjev, ki se radi mečejo ven z dobrimi avti, pa potem polno neizživetih mladostnikov, ki jim avto pomeni skoraj vse, in ne vidijo nobene druge znamke, razen audi.

  Se pa z ostalim popolnoma strinjam :)

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !