Pisma, čustva, internet

Sem že omenil, da je v družbi dandanes, težko nastopati s čustvi? Sem. Ali pa je vsaj težko nastopati v družbi, ki te ne pozna toliko, da bi vedela, kaj misliš z globljo besedo. In kaj imajo tu zdaj veze pisma?

Včeraj sem bil pri kolegici. Nekaj sem rihtal na njenem računalniku, ker ona ni znala. Medtem so potekala tudi neka opravila na internetu, in kot veste prenašanje določenih velikih paketov z interneta, traja. Tako je od nekje, ja kolegica, ne internet, privlekla pisma. Pisma njene mame in tete, ki sta si pisala, ko sta bili mladi; kolikor sem uspel razbrati. Res da nisem nobeno pismo podrobneje pogledal, vendar mi je brala nekaj misli iz njih. Našli so se stavki kot so naprimer: “prosim hitro odpiši”, “piši mi dolgo”, “povej mi vse kar lahko o njem”, “ne kaži nobenemu tega pisma”, “tudi ko nisem s tabo, moja ljubezen še vedno gori”.

Zdelo se mi je, kot da so si ljudje tisti čas prav izlivali ljubezen. Niso se bali besed. Znali so povedati, kar jim je ležalo na duši. Pa je to možno danes? Znali so biti romantični in moški so znali oblikovati stavke ob katerih so se dekletom topila srca. Pa je to možno danes? Fantje in možje so morali v vojsko, ljubezen pa so dan za dnem pošiljali domov s pismi. Pa je to možno danes?

Moj odgovor, in tudi feeling je, da ni. Časi se spreminjajo, a igralci ostajamo isti. S tem pa ne mislim, da se tudi nivo občutka igralcev (beri: deklet) ne spreminja, saj je prekleto težko najti dekle, ki bi dala kaj na lepe besede, ki bi rekla hvala za kompliment, ob tem pa ji ne bi zrasel ego. In ne mislim zdaj da so vsega kriva dekleta, sploh pa se mi niso zamerila. In tudi ne mislim na to da ni tam zunaj preprostih deklet. Zagotovo, če bi moški bili bolj dovzetni do deklet, če bi jih moški lepše obravnavali, potem bi se tudi one lepše vedle. Tukaj pač izključujem vpliv MTVja in družbenih tabujev. Dekleta si konc koncev zaslužijo pozornost in nežnost, in mi moški smo prvi pri tem.

Drugi razlog, zakaj ne obstajajo več tako globoke misli, je zagotovo instant messeging. Mobitel in računalnik plus internet, ima že praktično vsak, kar takoj ubije tiste globoke misli, ki se dejansko rodijo iz čustev. Da ne omenim M$ Messenger, ki ne samo da kvari komunikacijo, tudi razdružuje ljudi, da se manj in manj družimo. Se vam je že zgodilo, da ste bili v situaciji govorca, pa naenkrat niste vedeli več kaj rečt? Ste naenkrat začeli iskati besede, in to zavestno z možgani? Razlog za to so IM programi.

Da pa ne zavijem preveč v napačno smer, seveda svet mladih še zdaleč ni tako črn. Čeprav srečujem tedensko dekleta, ki so sfrustrirana, zaskrbljena in rahlo že patetična v svojih dejanjih pri svojih petnajstih ali šestnajstih letih, se najdejo tudi dekleta, ki pa se vendarle držijo toliko stran od tipičnega početja razafnanih najstnic, da se jih da opazit. In ta dekleta, bodo zagotovo nekoč srečne mamice.

Ah, pa sem spet zabluzil v to pedologijo

 • Facebook
 • Twitter
 • Ping
 • Google Gmail
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Share/Bookmark
 1. sličica M&M

  sem generacija pisem in MSNja in smsov in epošte…ja, maš res, tehnika ubija globoke misli.

 2. sličica snow

  vsako dekle rado prebere kakšno lepo misel,sploh če je namenjena njej,…mene ne ubija tehnologija,sem preveč romantična-ja ni me sram priznat tega,tudi pri svoji najstnici vidim da je dovzetna za lepe misli pa čeprav visi na msn-ju

 3. sličica sedna

  Se strinjam, da je msn lahko strup. Jaz ga uporabljam za branje misli – hitreje začutim, kaj bo drugi povedal kot je sam sposoben tipkat. Bolj kot besede mi sedejo dotiki – ni nujno, da si vse povemo, tudi tako izgubljamo na globini. Besedičenje ima zmeraj manjši učinek od dejanj.
  Torej, manj govorit, več ljubit!

 4. sličica Tadej

  M&M, seveda imam prav, saj sem rastel s tem gor. Znal sem se pogovarjat, zdaj pa včasih zares iščem besede, pa jih ni … :(

  snow, nisem rekel da jih ne znajo napisati, prej bi rekel da ne dajo nič na komplimente, ali pa se ti butasto smejijo nazaj. ampak vse je odvisno prej od vzgoje ;)

  sedna, ljudje smo predvidljivi. to nam pomaga dandanes v družbi zaznat laži, na msnju pa, kak bo odgovor. ampak še vedno se mi zdi, ko sem si zadnjič enkrat pisal po zasebnih sporočilih, da napišeš veliko več stvari, veliko bolj široko, kot bi jih na msnju. msn je navaden pogovor. pa še to s slabim približkom čustev (beri: smajliji). nikoli pa ne moreš vedet, če te on na drugi strani zajebavle, to je pa tista slaba stran. nekateri so tako samo žrtve pisanja.

 5. sličica mysoul

  ja včasih je bilo drugač, kot danes. svet gre naprej,
  čeprav če se znaš pogovarjat, se znaš tudi po msnju, je čist drugač, ampak če ni drugega pogovora je tud ta dobr.
  jst svojga fanta bolj natančno spoznala ravno prek msn-ja, kjer sva se skoraj dve leti vsak dan pogovarjala, ampak vedno sem se zavzeto pogovarjala res samo z njim, tko da se da, je pa veliko lepš v živo, al pa v kakšnih daljših sporočilih ja
  včasih so res veliko bolj izlivali svoja čustva, ampak če bi hoteli in če bi bili kaj pripravljeni dat na to še danes bi se to lahko dogajalo tudi zdaj, sam kaj ko so danes mladim pomembne druge vrednote, no pri nekaterim pa vrjamem da se to še vedno dogaja…
  me pa zanima, kaj bo šele z naslednjimi generacijami, ali bodo čustva sploh še obstajala? mislim, da bo takih vse manj…

 6. sličica Tadej

  mysoul, tako kot si napisala, se mi nekako zdi, da so čustva manj in manj pomembna, če jih pa pokažeš pa izpadeš čudak. priporočam prebrat:

  http://fetalijtyschew.blog.siol.net/2008/03/06/zalostno-je/

 7. sličica vlatka

  Tadej,

  do nekje imaš prav. A veliko raje je napisati, ko nisi viden, kot povedati, ko si viden.

  Jaz imam doma toliko pisem, ej… In nekega dne jih objavim.

  Imela sem jih še več in sedaj mi je žal, da so ne vem kje končala.

  Izlivi ljubezni. (Tudi z moje strani komu, da ne bo pomote..)

  V samoti je lažje napisati, kot biti javno bran. Pisma zahtevajo čas, sms-i in mail-i pa ne.

  Drugače pa so čustva res lahko zelo veličastna. Vsaj v trenutku pisanja. :)

 8. sličica Tadej

  vlatka, se strinjam. ampak se pa mi ne zdi lepo ker smsi in msn, izrablja ljubezen, kakor bi jaz rekel. besede vse prehitro zbledijo preko smsa, msnja.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !