Draga moja bivša profesorica slovenskega jezika!

Ta objava je namenjena moji bivši profesorici za slovenščino, Marjani Nerat. No, če me bo mogoče kdaj brala. :)

Draga profesorica! Vem, da sem bil v šolskih spisih, esejih, testih in spraševanju pri slovenskem jeziku precej slab. Seveda, je zame takrat nekaj povsem normalnega bilo to, da sem se ravnal enako kot večina ostalih mojih sošolcev, sošolk, najstnikov, tisti čas. Vsi smo videli šolske predmete kot pogoj za uspešno izdelan letnik. Vsi smo videli šolske predmete, kot edini način kako prestati srednjo šolo in pri tem, tako kot vsakemu najstniku, se nam je zdelo samoumevno, da imate vse prav, ravno Vi, profesorji. Zdelo se nam je kot da niste zmotljivi. Seveda, bil je edini način, ki ste ga pravzaprav še v glavo otroka, položili Vi. In nam najstnikom, se je to zdelo popolnoma pravilno. Tako se dogaja še dandanes na srednjih šolah, ko imajo večino besede profesorji, kar se še mi vedno zdi pravilno, vendar bi se najstniki lahko zavedali večje kredibilnosti.

Tako se mi je nekajkrat pri esejih zgodilo, da ste me po popravljenem eseju obvestili, da je lepše uporabiti besedo “dekle” kot pa “punca”. Pa sem razmišljal. Zagotovo, če bi takrat že imel takšno širino razmišljanja kot sedaj, bi vam povedal, da se mi še vedno punca zdi lepša omemba, kot pa dekle, saj je beseda dekle, srednjega spola. To pomeni, da bi naredil krivico vsem puncam in jih postavil v srednji spol. ;) Ampak kot vemo, je ta feminilna moč univerzalna. Deklič, moškega spola, dekle, srednjega spola in ženska, ženskega slovničnega spola. Ker pa je šlo za skladanje v besednih zvezah, Vam dam prav.

Nisem jezen na vas zaradi vseh šusov, ki ste mi jih dali. Takrat sem bil šele otrok. Sem pa tudi veliko bolj čustven od svojih sodrugih. In ravno zato, so me enke v redovalnici veliko bolj “bolele” kot ostale. Nisem več jezen na vas, ko ste mi v drugem letniku za božično darilo pripravili dva šusa. Kaj čmo. Bilo je lepo darilo, vsaj zdaj ko pomislim, da me je slednje, dejansko prisililo k učenju. Pa saj ne da se ne bi rad učil. ;) Na koncu so samo številke, ki mi zdaj ne pomenijo popolnoma nič več.

Draga gospa profesorica! Upam da se vam godi dobro in da vas trenutni učenci vsaj tako dobro poslušajo kot mi, leta nazaj. Ne boste verjeli, ampak slovenščina mi je po končani srednji šoli zelo prirasla k srcu. In ne samo slovenski jezik. Tudi izgovorjavo izpopolnjujem.

Še vedno berem knjige. Ujamejo misli, tako kot glasba. In ja, za ta prispevek sem namerno uporabil veliko začetnico :P

 • Facebook
 • Twitter
 • Ping
 • Google Gmail
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Share/Bookmark
 1. sličica Kašpar

  Ja, pa blog pišeš, tko da slovenščina napreduje.

  Mimogrede, moj blog je zdaj na kaspar.blog.siol.net, kaspar.si pa je postal fotoblog. Vabljen na oba naslova!

 2. sličica Nika

  hihihi :) zdej če to bere farba za kompom pa neskončn ji je žou za unedva šuta :D

 3. sličica Tadej

  Kašpar, spremljam oba naslova …

  Nika, haha, sploh ne rabi, čemu le :)

 4. sličica Čivka

  Saj so pa vse “tršice” samo dr hotle, noooo ;)

 5. sličica Čivka

  upsi, popravek: dobro hotle = želele (“frdammt”, ne vem, kaj mi je zadnje čase, ne znam več pisat…. :( )

 6. sličica Tadej

  Čivka, sej se pa razumemo :)

 7. sličica M&M

  hehe, “takrat si bil šele otrok”. kjutkano zveni

 8. sličica Tadej

  M&M, še sedaj sem!

  problem je v tem, da večina tovarišic se ne zaveda, da se počutimo čisto nebogljene, ko pridemo v veliko mesto in v eno veliko zgradbo, k velikim ljudem. tako ranljivi. prej trpi psiha, kot pa fizičnost, ti povem.

 9. sličica M&M

  tadej, vem. takrat si bil še otrok in še zdaj si. sej ne boš verjel, men je tud fajn, ko punčka v meni zaživi :)

 10. sličica Nika

  čeprov še zmer mislem da ni čist prov da si ji dal prou pr šutih pa to :D mal upora še zmer prou pride :)

 11. sličica Zvita T.v.

  Čist vse tršice niso hotele samo dobro, so bili tud take, katere so ti želele da ti spodleti v lajfu.. in nekaterim je to super ratal :neutral:

  Dobr si tole z dekletom pogruntu ;)

 12. sličica sedna

  ma, ja, vi imate luxus..v nas so metale krede in se drle, da smo gnoji. Da ne govorim, da je bilo obvezno ustajanje in smrtna tišina. Nekateri imajo še zmeraj travme; smo bili pa tako razvpito “zjebani”, da so nas vzeli v zdravstveno raziskavo, pritisk, psiholog itditd in so ugotovili, da jih ima več kot polovica povečan pritisk, nekaj se jih je že takrat zadevalo s kokainom, eni pa smo se zvlekli samo z izostankom menstruacije.
  Eh, definitivno mi je sedaj lepše. Vidiš, moja prfoksa za slovenščino se pa rada spomne name in vpraša: kako pa kaj naša pesnica? No, to je bilo pred..bogvekoliko leti. Mogoče jo je že srčna kap. Nimam pojma.
  Sočustvujem s srednješolci, zares, vendar menim, da se stanje že popravlja. Imajo napovedane kontrolke in spraševanja, pri nas tega ni bilo.
  Eh, fajn, tudi sama sem kar malo uživala, ko sem se spomnila, kako je bilo. Šolski žuri so bili kul..;)

 13. sličica Tadej

  Nika, pa zakaj :D ? mogoče sedaj tako razmišljaš, ampak pol ko se jih enkrat “rešiš” ti res ne preostane drugega kot da odpustiš. Konc koncev sem preživel :P

  Zvita T.v., da ti spodleti? Hmm … take nisem nobene poznal, vsaj na moji šoli ne. Še pri maturi so nam pomagale … Seveda pa bolj si bil jim priljubljen lepše ocene so bile. Torej subjektivnost tudi šteje.

  sedna, niti ni vse tako pisano kot včasih. Tudi sedaj so kontrolke tu pa tam nenapovedane. Ampak je pa res da gredo današnji najstniki po najmanjši poti upora skoz, kar tudi vleče s sabo šolski sistem. Konc koncev je zakon na strani najstnikov.

 14. sličica Zvita T.v.

  Bila je samo ena takšna.. in samo en cvek, ki me je zaznamoval. Še zdaj ko jo vidim, jo gledam direkt v oči in grem tiho naprej, brez pozdrava.
  Če se drugi učitelji kregali namesto mene, potem veš.. pač osebna zamera, kaj češ. Vse se vrača vse se plača. Ne bi bilo panike, če ne bi bilo to zadnje leto pred maturo, pred katero imaš seveda še popravca, na katerega ne greš zarad same jeze, kasnje narediš skoraj s 4, maturo pa tud :roll: In potem seveda drugi vpis na univerzo-super, nimaš kej.

  No, ostali profesorji so bili pa itak največji carji kar jih poznam :D

 15. sličica Tadej

  ahgrr, sej takšne stvari so potem bolj boleče, ko ti dejansko spremeni potek “lajfa” … tega resnično ne maram …

 16. sličica snow

  hehehe,….pa saj smo meli vsi kdaj kak šus

 17. sličica Nika

  @tadej: nekatere mam rada. nekateri so dolgočasni. nekatere zajbavam v glavo (kaj mi pa pustijo, prov jim je.)… ne odpuščam pa foksi za slovo v OŠ/razredničarki, ker me ni predlagala za Zoisovo, pač pa je predlagala nekoga k je bil prav dober in je jokal da ga oči ne mara, sam zato ker se ji je smilu (kasnej sm ga pretepla:) ) in ker sm ji rekla da je Kaplan Martin Čedermac zanč kniga. (pa je drgač an :) ) zato sm bla do 2. letnika sredne brez štipendije… psica. pa sm pol dokazala da si jo zaslužm in jo dobila. HA!

  @zvita: sočustvujem. resno. jst bi šla na popravca, k bi mi pa oceno napisala bi ji pa rekla nj se jebe pa odkorakala vn. vsaj počutla bi se mal bolš :)

 18. sličica Zvita T.v.

  Mah, baje je vsaka stvar za neki dobra.. bomo vidl kaj se bo izciml iz tega :)

 19. sličica Nika

  optimizem skoz vela :D

 20. sličica Tadej

  uh Nika, ti si pa konkretna če je potrebno :) ja verjamem da se je to prej zgodlo njemu, valda da se ji je zasmilil, krneky. js ko sem bil v OŠ nism vedu da sem lahko predlagan za Zeusovo … pa sem bil 2 najboljši, vendar ne odličnjak :)

  Zvita, če ne prej pa čez sedem let :)

 21. sličica Marjana

  Mulc pretepla te bom pa ti bajto požgala :D

 22. sličica Tadej

  Draga profesorica ali, kdorkoli se že skriva za tem vzdevkom. Moram vam sporočit da mi je slovenski jezik sedaj pri 25. letih zagotovo eden najlepših jezikov na svetu, da nekatere knjige preberem več kot enkrat in da iščem v njih univerzalno resnico :)

  Slovenski jezik mi je tako lep, da bi ga tudi študiral, mogoče zato, ker sem sedaj odkril kakšen karakter sem in katero delo bi mi bolj odgovarjalo :)

  No najdem se tudi v kakšnem učitelju psihologije, sociologije ali pa tudi psihologu za medosebne odnose ;) )

  Tako da ja, če pomislim sedaj nazaj na srednjo šolo, je mislim da kr na prvem mestu slovenščina in vaša stroga, dobrosrčna namera učenja ;)

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !