Uporabne PHP skripte

Predstavil bi vam rad nekaj PHP skript, ki sem jih izbrskal in malce tudi sam predelal. Za vse, ki ne veste kaj je PHP; to je programski jezik za programiranje dinamičnih spletnih strani. Je hiter in precej razširjen standard spletnih strani (hint: vse strani, ki se odpirajo s končnico .php), določen pa mu je bil tudi de facto standard. PHP je uporabljen v naprimer CMS (Content Management System), torej sistemih za upravljanje spletne vsebine: phpBB – skripta za forum, Wordpress – vaš osebni blog, ipd. Ponavadi te skripte potrebujejo, še bazo (beri: aktivni procesor), medtem ko pa PHP funkcije lahko izvajamo tudi kot samostojne skripte, ki jih znajo dekodirati web browserji.

In ravno takšne skripte sem ustvarjal/dodeloval jaz. Naj začnem s skripto, ki je bila meni prav poseben izziv. Nekega dne se je oglasil moj prijatelj z ene od naših strani, ki jo vodimo, s precej zanimivo idejo. In sicer na portalu ni bila vklopljena registracija, zato so nam probleme, delali razni boti, ki so nenehno spemali po strani, kjerkoli so se pač pojavljala vnosna okenca za komentarje. Hkrati pa so tudi kradli emaile in tudi na njih pošiljali sam bloat … Njegova ideja je bila, da bi izdelal PHP skripto, ki vsako sekundo (v skripti, mikrosekundo) kreira 50 random mailov, ter stran v katero bi se potem ujeli v neskončni zanki. Kot že rečeno skripta generira vsako mikrosekundo 50 poljubnih emailov, za katere uporabi vse male ter velike črke in vse številke. Koda skripte je pobrana iz interneta ter malce dodelana z moje strani. Končnice so dodane naknadno in so .biz, .org, .com, .info in .lol. Skripta je zelo enostavna, vse nastavitve se dajo z malo znanja PHPja hitro prilagodit, kakor tudi število generiranih emailov.

randomm

Druga skripta, ki sem jo malce posodobil je prav tako v uporabi na naši strani, dobil pa sem jo od kolega, ki jo je primarno spisal. Gre za skripto naročanja majic. Skripta je precej napredna in je mešanica PHP in XHTML kode ter CSS programske kode za stil/obliko. Od vas zahteva, da izberete velikost majice, kroj (ženski/moški), katero majico (s predogledom), količino in vaš poštni naslov oz. način prevzema majice. Koda vsa naročila zapiše v tekstovno datoteko (TXT), skupaj z vašim načinom prevzema, IPjem in HOSTom (za morebitne zlorabe). Je precej enostavna za prilagajanje.

narocm

Tretja skripta je plod moje domišljije. V bistvu ni ravno skripta ampak spletna stran za shranjevanje datotek v stilu strani zippyshare.com, rapidshare.com. Ja prva slovenska stran za shranjevanje fajlov (se morda motim?). Neuradna, neobjavljena. Še zaenkrat. Skripta je zasnovana, da se logira na določen FTP naslov, z uporabniškim imenom in geslom; uploada zahtevan izbran fajl, ali več le teh (se da določit v kodi skripte), ter nato izpisati link, kjer se ta fajl nahaja. Trenutno je ta “stran” v zelo okrnjeni izdelavi, vendar funkcionira. Lahko določimo, kako velik fajl lahko uporabnik uploada in koliko fajlov (ter koliko lahko znaša velikost vseh fajlov skupaj). Fajli s podobnim imenom, že uploadani se prepišejo, če uploadamo fajl z enakim imenom. Zadeva nima registracije in lahko piše samo na eno FTP lokacijo (določeno tudi s podimenikom), nima omejitve katere fajle glede na končnico lahko uploadamo, nima funkcije izbrisa fajla (razen da se sami logiramo na tisto FTP lokacijo in pobrišemo fajl) in nima indikatorja statusa uploada (prenosa). Hkrati tudi kaže fajle že na znani FTP lokaciji s pomočjo funkcije IFRAME. Malce po svoje zasnovan fajl upload site, vendar za dve osebi, ki si morata pošiljat ali uporabljat večje fajle večkrat, je zadeva funkcionalna, brez da bi potrebovala vedeti podatke o FTP serverju. Nekakšen poenostavljen website ftp prenos bi jaz rekel.

ftpu1
ftpu2
ftpu3

Četrta in zadnja “delno moja” skripta je preprosta anketa. Kodo sem zopet staknil na www in si jo malce po svoje prilagodil. Zadevca deluje res super. Uporablja tako PHP kot CSS jezik. Namenjena je uporabi pri manjših anketah kjer mora biti odgovor en. Deluje na principu izbiranja z radio gumbki ali drop down menijem. Možnosti praktično lahko imate neskončno, graf ki ga pokaže anketa po glasovanju pa lepo porazdeli procente, saj zna skripta sama preračunati, koliko možnosti ste dodali. Možna je nastavitev, da vsak uporabnik lahko glasuje samo enkrat (cookie ali IP/HOST). Anketa ima tudi link do trenutnih rezultatov, zraven pa vam sešteva tudi število vseh glasov in prav tako pokaže določeno število za določene možnosti.

ank1
ank2

To je torej to, malce o PHP skriptah. Seveda nisem nek hud programer PHPja, ampak se zanašam na znanje, ki ga pridobivam sproti :P Želim si da bi tudi osvojil vsaj osnovno znanje CSSa in mysql + PHP.

Če kdo hoče skripte mi lahko piše …

 • Facebook
 • Twitter
 • Ping
 • Google Gmail
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Share/Bookmark
 1. sličica tatya00

  kodirni sistemi niso direkt komuniciranje.
  ne znam.
  kill me.

 2. sličica dejan

  čau!

  ej a bi mi loh poslov tole skripto za anketo.sm začetnik in se mal učim,pa mal probavam na localhost.tko da bi te prosu.

  lp,dejan

 3. sličica Gašper

  jst bi tud rabu skripto za anketo lahko prosim pošleš.

  Hvala
  Lp

 4. sličica Samski

  napišita mi vajine maile na tadej.b afna gmail.com

  LP

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !