Zakaj Božiček ne obstaja

Po prebiranju raznih blogov skozi cel december, sem pogosto zasledil tudi razna pisma Božičku. Jaz sicer osebno nisem pisal iz enega razloga; mogoče dveh. Zato pa sem se spomnil objave, ki je pred leti krožila po internetu in se mi zdi dokaj posrečena. Če še vedno vsako leto pišete Božičku in vsa mukotrpno sestavljena pisma ne rezultirajo (naj si sposodim besedo, ki sem se je naučil od Fetalija) po vaših zamislih, naj navedem dve verziji zakaj deklina nikoli ne bo dobila zaželjenega hrčka.

VERZIJA 1
I. Na svetu obstaja približno 2.000 milijonov otrok in čeprav Božiček ne obiskuje muslimanskih, židovskih ter budističnih otrok, in ima Božiček zato na Božično noč le 15% dela, mora vseeno obdariti 378 milijonov otrok. Na eno hišo pride v povprečju 3,5 otrok, kar pomeni da mora Božiček obiskati 108 milijonov hiš, seveda ob predpostavki da je v hiši najmanj en priden otrok.

II. Božiček ima na voljo približno 31 ur za izvedbo svoje naloge, seveda glede na različne časovne pasove ter vrtenje Zemlje, ob predpostavki da potuje od vzhoda proti zahodu. Torej mora opraviti 967,7 obiskov na sekundo. Tako lahko ugotovimo da ima za vsako hišo z najmanj enim pridnim otrokom Božiček okoli 1/1000 sekunde časa za parkiranje sank, vstop skozi dimnik, porazdelitev daril pod drevesom, odhod skozi dimnik ter pot do naslednje hiše. Če je teh 108 milijonov postankov približno enakomerno geografsko porazdeljenih, ugotovimo da razdalja med hišami znaša približno 1,248 km, kar pomeni da mora Božiček prepotovati 120,8 milijonov kilometrov poti – in to brez počitkov!
To pomeni, da se Božičkove sani premikajo s hitrostjo 1.040 km/s oz. 3.000-kratno zvočno hitrostjo. Dejstvo pa je, da navadni severni jelen lahko teče največ 24 km/h.

III. Če je vsak otrok prosil samo za eno darilo srednje velikosti (s težo okrog 1 kg), bodo sani natovorjene z več kot 500.000 tonami daril (brez teže Božička in sani). Na tleh pa navadni severni jelen ne more vleči več kot 150 kg težkega bremena. Če predpostavimo da bi “leteči severni jelen” lahko vlekel 10-krat težje breme, ugotovimo da bi Božiček potreboval 360.000 severnih jelenov, kar bi povečalo maso tovora (brez teže sani) še za 54.000 ton. Če ob tem upoštevamo še maso sani, pridemo do skupne teže okrog 600.000 ton.

IV. 600.000 ton, ki leti s hitrostjo 1.040 km/s povzroča ogromen zračni upor, kar pomeni da bi se severni jeleni segreli podobno kot se segreje površina vesoljske ladje, ko le-ta vstopi v zemeljsko atmosfero. Sprednja severna jelena bi absorbirala vsak po 14,3*1021 joulov energije na sekundo in bi se vžgala skoraj v hipu. Takoj za njima pa bi bila tej silni energiji izpostavljena naslednja dva jelena, takšno izgorevanje pa bi povzročilo tudi oglušujoč hrup. Cela skupina severnih jelenov bi tako izhlapela v 4,26 tisočinkah sekunde oz. ko bi Božiček prišel šele do 5. hiše!

V. Če zanemarimo vse prej povedano, bi bil Božiček, kot rezultat pojemka hitrosti iz 1.040 km/s na 0 km/s v 0.001 sekunde, podvržen sili 17.500 N. Če bi tehtal 150 kg (ker je debelušček in rdečeličen, se ta domneva zdi logična), bi se zaletel v sprednji del sani s silo 2.315.015 N, kar pomeni da bi si v hipu polomil vse kosti in poškodoval vse notranje organe. Povedano drugače – končal bi kot amorfna, tekoča in tresoča se masa.

VI. Iz fizikalnega stališča lahko torej trdimo da Božiček ne obstaja.

VERZIJA 2
1. Nobena znana pasma jelenov ne zna leteti. Na srečo pa obstaja še vsaj 300 000 vrst organizmov, ki jih je treba še klasificirati, in čeprav večina od njih odpade na insekte in mikrobe, možnost za leteče jelene še vedno obstaja.

2. Na svetu je kakšni 2 milijardi otrok (pod 18 let). Vendar, ker se Božiček (kot vsaj kaže) ne ukvarja z muslimani, hindujci, judi in budisti, se ta številka skrči na 15% osnove, torej na bednih 378 milijonov. Svetovno povprečje je 3,5 otroka na družino, teh pa je 91,8 milijonov. Predpostavljamo, da ima vsaka družina vsaj enega pridnega otroka.

3. Božiček ima 31 ur časa, da razdeli darila. To pa zato, ker ima opravka z različnimi časovnimi conami in rotacijo Zemlje, če seveda obvlada logiko in potuje od vzhoda na zahod. Opraviti pa mora 822,6 obiskov na sekundo (ob prejšnji predpostavki o enem pridnem otroku na družino). Z drugimi besedami, ima 0.001 sekunde časa, da parkira sanke, skoči dol po dimniku, napolni štumfe, zmeče darila pod novoletno jelko, spravi vase kaj hrane, ki leži naokoli, spleza nazaj po dimniku, skoči na sani in se odpelje do naslednje hiše. Če upamo, da je vseh 91,8 milijonov postankov enakomerno razporejenih po Zemlji (in zaradi lažjega računanja bomo to kar privzeli), potem je razdalja med dvema hišama 1,26 km, celotno popotovanje pa je dolgo 121,5 milijonov km. In v to sploh ni vračunana pot in čas, ki gre za to, kar mora vsak človek storiti vsaj enkrat na 31 ur, in to, da gre tja še Božiček peš. Skratka, Božičkove sanke drvijo s 1050 km/s, 3600-krat hitreje od zvoka. Za primerjavo, najhitrejše vozilo, sonda Ulysses, se premakne samo za 40 km vsako sekundo. Vrhunsko trenirani jelen pa lahko teče največ 24 km/h, pa ne prav dolgo.

4. Teža sank je še ena zanimiva zadeva. Če vsak froc dobi srednje veliko škatlo LEGO kock (0,9 kg), potem sanke tovorijo 340 200 ton, brez Božička, ki ga brez izjeme vsi opisujejo kot obilnega. Običajen jelen na tleh vleče največ 136 kg. Tudi če leteči jeleni vlečejo desetkrat več, jih potrebujemo več kot 7 ali 8. Namreč kar 250 100, kar pa poveča težo sank na 372 330 ton. Luksuzna čezoceanska ladja Queen Elizabeth tehta komaj četrtino tega.

5. 353 000 ton pri 1050 km/h ustvari opazen zračni upor. Jelenčki se segrejejo tako kot shuttle, ki prihaja v atmosfero. Vodilni par jelenov tako absorbira 14,3 trilijonov (10 na 18) joulov. Na sekundo. Vsako. Skratka, zelo kmalu bosta oba jelenčka zagorela in izpostavila zračnemu uporu naslednji par, ki pri tem prebije zvočni zid. Celotna ekipa jelenov bo izparela v 0,00426 sekunde. Medtem bo Božiček izpostavljen centifugalnemu pospešku, 17 500-krat večjemu od gravitacijskega. 110 kg težek Božiček (morda je shujšal) je tako prikovan na sani, kot da bi tehtal 1925 ton (dokler ne bo po 0,00426 sekunde prišel na vrsto za izparevanje). Če je torej Božiček kadarkoli razdeljeval darila, potem je zdaj mrtev. Vendar, vse do zdaj smo računali na to, da obstaja samo en Božiček. Izračunave mu dajejo boljše možnosti za preživetje, če upoštevamo, da jih je več. Namreč, 1000 ¸Božičkov (1 kilobožiček) ali pa kar milijon Božičkov (1 megabožiček) bi s timskim delom naredilo vse obiske v istem času z manj napredno tehnologijo (in ob manj izparelih jelenih). Kdo pa opravlja zračni nadzor za megabožička? Milijon sani in 12 milijonov jelenov zavzamejo opazen kos neba. Če upoštevamo, da vsaka posadka ni višja od 1,5 m, potem megabožiček zaseda 1500 km vertikalnega zračnega prostora. Mimogrede, zračni koridorji za potniške linije morajo imeti vsaj 200 m medsebojne višinske razlike. Seveda pa kar pogosti pristanki niso všteti, zračni prostor v višini dimnikov mora biti zelo prometen, še zlasti, ker hiše težijo k temu, da so nagnetene blizu skupaj. Torej, čeprav se megabožiček izogne izparevanju jelenov, mora najbrž imeti velike izgube v zračnih trčenjih.

Upam da nisem s tem koga prestrašil, seveda Božiček še vedno obstaja.

 1. sličica Zvita T.v.

  Obstaja obstaja. On je faca od človeka. Letos prinesel kar DVD in pikado :D

 2. sličica saily

  o kok sm se presmejala :D zabavno…

  in d0h da božiček obstaja :D

 3. sličica vlatka

  Statistika, da ji ni para ;)

 4. sličica deklina

  Huh. Zdaj vem, da so bile vse tiste krokodilje solze iz otroštva nepotreben šmorn :D

 5. sličica ana od srca

  Pri nas doma ni božička, ne glede na vso našo katoliškost! Božič je čisto nekaj drugega kot božiček.

 6. sličica mark

  To je ful dobr

 7. sličica lina

  jst še zmer vrjamm v božička če recimo neki naročiš za starše si ne bojo sami kupldarila ane

 8. sličica Tadej

  no ja, če sem si ga jaz vsakih par let do zdaj, zakaj si še ga ne bi oni ;) ?

 9. sličica padly95

  valda da božiček ne obstaja, maiko sem zaloto, ko je davala darila pod jelko!!!

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !